29. 4. 2015 / Film/TV

Še vedno Alice (Still Alice)

Julianne Moore v vlogi Alice, ki ji je po štirih poskusih končno prinesla oskarja, upodobi uspešno profesorico, srečno ženo in ljubljeno mater treh otrok, ki že pri 50 letih zboli za alzheimerjevo boleznijo. Na njeno srečo je perfekcionistka in začne obiskovati nevrologa že ob prvih znakih. Počasi spremljamo počasno prikazovanje prvih simptomov, ki gledalca vsekakor pripravijo do tega, da živčno stiska pesti za Alice, da bi si zapomnila vse tri besede izpred 5 minut. Ker je tip alzheimerja, ki ga ima, deden, se vsi otroci testirajo, pri čemer je najstarejša Anna, ki se trudi zanositi,  edina pozitivna. Do sedaj je imela z mamo sicer odličen odnos, toda podzavestno ji očitno zameri, da je nanjo prenesla ta gen in bodo tudi njej predčasno odvzeti dragoceni trenutki z družino. Alice in njena najmlajša Lydia imata bolj problematičen odnos – prva kot univerzitetna profesorica ne podpira hčerine želje po igralski karieri, toda kljub vsem razlikam in sporom je slednja tista, ki v zadnjih, najtežjih trenutkih skrbi za obolelo mater.

 

Še vedno Alice inteligentno na več nivojih obravnava različne problematike – življenje in boj z alzheimerjem, družinske odnose in vrednote ter poklic igralca oziroma umetnika, ki tudi v 21. stoletju še vedno ni razumljen kot »zaresen« poklic, tako kot sta na primer pravnik ali zdravnik. S tem film le še pridobi na umetniški vrednosti. V ekipi ni šibkega člena, ne med igralci (Alec Baldwin, Kristen Stewart …) in ne med tehničnim delom ekipe (režija, montaža …), ter mu tako ne gre ničesar očitati, z izjemo izjemne igre Julianne Moore pa tudi ne prinaša presežkov ali inovacij.

 

Srce parajoča zgodba o bolezni, ki te spremeni v najbolj nemočnega pacienta. Veš, da je nekaj narobe, ne veš pa točno, kaj. Veš, da moraš na stranišče, ne veš pa, kje je. V začetni fazi si Alice posname navodila za samomor, ko se bo bolezen dovolj razširila, toda ko se to zgodi, si ne more zapomniti, kako ga naj stori. Tak je življenjski krog, saj na neki točki otroci postanejo skrbniki svojih staršev. In profesorica lingvistike, specializirana za razvoj govora pri malčkih, na koncu več ne zna govoriti.

still-alice