13. 1. 2019 / Film/TV
Martin Justin (1998) je kot mnogo drugih študent filozofije in primerjalne književnosti. Piše literarne in filmske kritike, eseje in članke, rad ima večino napisanega v prozi, poezije pa se malo boji. Ko ne bere, tipka ali spi, živi prav običajno: lahko ga celo srečate, ko se sprehajate po Ljubljani. Morda vas bo grdo pogledal, a v resnici ne misli nič slabega.

Princ in pol (One and a Half Prince, rež. Ana Lungu)

Zmoti me, če igralci v živo preveč spominjajo na svoje vloge, če na pogovoru po projekciji težko ločim ali poslušam lik ali človeka za njim. Nekaj takega se mi je zgodilo pri projektu romunske arthouse režiserke Ane Lungi Princ in pol, medle drame o treh prijateljih in sostanovalcih, Iris, Maurisu in Istvanu, ki kljub svojim tridesetim letom in vedno večjim nestrinjanjem vztrajajo pri skupnem življenju.

Film naj bi raziskoval teme soočanja s smrtjo, osamljenosti, konflikta med prijateljskimi in ljubezenskimi vezmi, a vse precej neizrazno, kot bi se navzel neodločnosti, zmedenosti svojih treh protagonistov. Sestavljen je iz koščkov njihovih življenj: pogovora o Maurisovi igralski tehniki z nekim pesnikom in ljubiteljem neodvisnega filma, večerji z naročeno hrano, obiskov groba Irisinega umrlega fanta … Preprosto predstavi njihovo življenje, a večina stvari, ki jih govorijo, niso preveč zanimive, bistre ali zabavne (z izjemo prvega prizora, v katerem se Iris z duhovnikom pogovarja o ljubezni).

Rekel bi, da je bil Princ in pol posnet za njegove tri glavne igralce, Iris Spiridon, Mariusa Manola in Istvána Teglasa. Na pogovoru so povedali, da je bil za njih film nekakšen eksperiment raziskovanja prijateljstva na platnu, projekt prijateljev, ki igrajo prijatelje, kar se mi morda z njihovega vidika še zdi zanimivo, za gledalca pa je povsem irelevantno. To, da so ljudje na platnu prijatelji tudi v resničnem življenju, da z igranjem razčiščujejo svoje osebne odnose, je za film oziroma filmsko izkušnjo povsem nepomembno. Film tako postane nenavadna mešanica igranega in dokumentarnega – prikazuje življenja, ki niso dovolj zanimiva, da bi o njih posneli dokumentarec, hkrati pa nima poguma in domišljije, da bi se od njih zares ločil.

Napovednik:

Princinpol