3. 4. 2016 / Film/TV

Kinotrip: Pretesna koža (Short skin)

»If I don’t fuck by the end of the summer, I’m going to kill myself,«  reče Arturo svojemu najboljšemu prijatelju, 17-letnemu Edoardu, ravno slednjega pa pri izgubi nedolžnosti, zanj trenutno prav tako najpomembnejšemu cilju, ovira fimoza – zdravstveno stanje, kjer bolečino pri spolnem odnosu povzroča pretesna koža na penisu. Italijanska komedija, režijski prvenec mladega režiserja Duccia Chiarinija, spremlja Edoarda skozi tok enega usodnega poletja, ko se poleg bolezni sooča s pričakovanji sebe in družbe ter vstopa v svet nerodnih prvih ljubezni in spolnih izkušenj.

 

Film stopa po precej prehojenem tematskem teritoriju – premagovanje notranjih strahov, iskanje samozavesti, najstniška spolnost –, a se tem loti dovolj duhovito, s spretno mešanico komedije in drame (kjer prevladuje komedija), močno pa pripomore tudi naravna igra naturščikov v glavnih vlogah, ki naj bi vključevala veliko improvizacije teksta in posledično pristne mednajstniške interakcije. Pohvalna je tudi bistra fotografija idiličnega obmorskega mesteca, v katerem se zgodba dogaja, ki doda k toplemu, poletnemu občutku filma. V igralski zasedbi posebej izstopa Matteo Creatini (ki, zanimivo, ni igralec, ampak raper po imenu CreMa) v glavnih vlogah, ki s svojo simpatično nerodnostjo pozitivno spominja na Michaela Cero in podobne protagoniste »dramedij«, kakršne pogosto vidimo na programu festivala Sundance, dober par z njim pa v njunih skupnih prizorih tvori Francesca Agostini.

 

Prav na tovrstne filme Pretesna koža pogosto spomni z izborom glasbe, nekatere komične situacije pa v spomin prikličejo tudi bolj komercialne ameriške komedije, ki se ukvarjajo z najstniki in seksom (eden bolj zapomnljivih prizorov, prizor s hobotnico, se zdi na primer skoraj poklon podobnemu prizoru v Ameriški piti), a pristnost in dovoljšnja mera samosvojega evropskega šarma film rešita pred tem, da bi zapadel v preveliko vulgarnost ali trivialnost, omenjene komične situacije pa ostanejo zabavne. Predvsem bi bil lahko problematičen odnos med Edoardom in Arturom, ki je precej stereotipen lik na zunaj samozavestnega, s seksom obsedenega najboljšega prijatelja (Superhudo, Projekt X), a igra in dialogi poskrbijo, da gre za ene izmed najboljših delov filma. Pretesna koža je tako dovolj inteligenten film, da se s tem in z drugimi stereotipi prek naravno simpatične igralske zasedbe in zabavnih dialogov spretno sooči, ne da bi žrtvoval svojo toplino in duhovitost.

                                                  
11025279_894110520631481_488236433457279086_o