17. 8. 2016 / Film/TV

Prava fanta (The Nice Guys)

Shane Black, dandanes marsikomu poznan kot režiser in pisec filma Iron Man 3 (2011), si je ime ustvaril v t. i. buddy cop žanru. Zanj je značilna dvojica policistov ali detektivov: navadno je eden vročekrven, drugi pa umirjen. Kot je pričakovati, se sprva ne razumeta najbolje, postopoma pa najdeta skupni jezik in razrešita primer. Black je prispeval scenarij za film Smrtonosno orožje (Lethal Weapon, 1987) ter režiral in spisal film Cmok cmok, bang, bang (Kiss Kiss, Bang Bang, 2005).

 

Od te zvrsti se očitno ne želi ločiti, vsaj zaenkrat pa mu tega tudi ni treba storiti. Letošnja Prava fanta sta v marsikaterem pogledu zmes njegovih preteklih stvaritev: akcijo in nenavadno tovarištvo protagonistov v Smrtonosnem orožju kombinirata s humorjem ter povsem za lase privlečeno, a zabavno in izvirno skrivnostjo v filmu Cmok cmok, bang, bang, vse skupaj pa začinita s še kako dobrodošlim odmerkom filma noir. Rezultat pomeni za režiserja vrnitev v formo, za gledalce pa nadvse duhovit celovečerec, vreden ponovnih ogledov.

 

V Los Angelesu v poznih sedemdesetih izterjevalec Jackson Healey (Russel Crowe) in zasebni detektiv Holland March (Ryan Gosling) po mnogih peripetijah združita moči ter se lotita primera pogrešanega dekleta, ki je na nenavaden način povezan s smrtjo porno zvezde. Seveda ni vse tako preprosto, kot se zdi, in pošteno se morata potruditi, da se iz spletk in prevar, ki sledijo, izvlečeta v enem kosu.

 

Glasba in izjemen vizualni slog dajeta občutek, da se zares piše leto 1977, pohvaliti velja tudi odlično režijo ter izvrstno igro tako rekoč celotne igralske zasedbe. Ob Crowu in Goslingu si omembo vsekakor zasluži Angourie Rice kot Hollandova mladoletna hči, čeprav bo vključitev njenega lika za nekatere izvrstna, za nekatere pa vprašljiva odločitev: prvi bodo občudovali njeno zrelost, drugim se bo zdela prezgodnja. Glavni adut filma se kljub naštetim dobrim stranem vendarle skriva v dialogih – odlično igro obeh protagonistov presežejo le besede iz njunih ust. Nominacija za najboljši izvirni scenarij naj Pravima fantoma ne uide.

 

Napovednik za film:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=TGic0zh8LA4[/embedyt]

                              
(71) prava fanta