13. 12. 2016 / Film/TV

Osvoboditev Skopja (Osloboduvanje na Skopje)

Režijski prvenec Rada Šerbedžije Osvoboditev Skopja, ki je nastal v makedonsko-hrvaško-finski koprodukciji, je diamant, ki ga je ekipa brusila več let, dokler ni letos končno prišel na filmska platna. Posnet po istoimenski drami Dušana Jovanovića, ki je v jugoslovanskem gledališkem prostoru pustila močan pečat, nas popelje v čas druge svetovne vojne, v leti 1943 in 1944, ko je bila Makedonija pod bolgarsko-nemško nacistično okupacijo. Zgodba je prikazana skozi oči osemletnega dečka Zorana (David Todosovski), ki z otroške perspektive doživlja grozečo izkušnjo vojne in razpad družine. Priča smo različnim odnosom, ki močno vplivajo na družinsko življenje. Zoranova mama Lica (Lucija Šerbedžija) se, da bi finančno pripomogla k preživetju družine, zaplete v ljubezenski odnos z nemškim oficirjem. Navidezen ljubezenski odnos odraža oficirjevo premoč, hkrati pa nemoč, sram in občutek krivde mame, ki žrtvuje svoje telo za dobrobit družine. Zoranov stric Gjorgij (Rade Šerbedžija), ki ga nacisti brutalno pretepejo, se po krajšem času vrne domov kot invalid ter svoje trpljenje in občutek nemoči utaplja v alkoholu. Zoranova teta Lena (Silvija Stojanovska) pa je tista, ki skuša neuspešno držati družino skupaj.

 

Glavni junak Zoran iz krute realnosti beži v sanje, v svoje dnevniške zapiske, sanjari o svoji židovski prijateljici Renati, ki so jo nacisti odpeljali, in o očetu partizanu, ki se bo vrnil in osvobodil Skopje. Sanje mu pomagajo, da zmore preživeti obrekovanje, posmehovanje, bolečino, sram … Zoran v filmu pravi: »Zbudil sem se in spoznal smisel življenja«. Zdi se, da Zoran skozi celoten film ne išče le smisla življenja, pač pa se ukvarja z nesmislom vojne. Zoranov otroški svet se je zrušil na drobce, ki jih ne bo mogoče nikoli več sestaviti.

 

Filmska zgodba je univerzalna v evropskem kontekstu, saj bi se lahko dogajala v katerem koli drugem mestu v Evropi, ki se je spopadalo z nacistično okupacijo, židovsko problematiko in z izkušnjo vojne. Osvoboditev Skopja očara z odlično scenografijo in premišljenim izborom etno glasbe, ki da pravi pridih Makedonije. Tudi igra dopolnjuje izdelano vzdušje, saj so vsi igralci (tako profesionalci kot otroci – naturščiki) svojo nalogo opravili brezhibno, še posebej pa velja pohvaliti Šerbedžijo v vlogi invalida Gjorgija in Todosovskega v vlogi Zorana, ki sta odigrala vrhunsko. Osvoboditev Skopja je po dolgem času film, s katerim se makedonska filmska produkcija lahko ponaša.

 

Napovednik za film:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=Wu_uZOYG_LE[/embedyt]

114-osvoboditev-skopja