10. 8. 2016 / Film/TV

Odred odpisanih (Suicide Squad)

Odred odpisanih skuša popraviti napake prejšnjega filma sage, kar mu tu pa tam tudi uspe, saj ima zgodba več smisla in je veliko bolj dosledna kot bitka med Batmanom in Supermanom. Ena od šibkih točk filma je montaža, saj ima film (pre)kratke prizore, ki so tu pa tam res slabo montirani. A največja šibka točka je tudi v tem filmu, prav tako kot pri prvih dveh, scenarij, ki je na trenutke površen in celo ponavlja informacije. V prvih tridesetih minutah filma, ki so precej nepotrebne in pozabljive, kar trikrat izvemo, kaj planira Amanda Waller, sami člani odreda pa so predstavljeni dvakrat. A bolj kot se zgodba razvija, bolj se situacija izboljša. Ko se začne prava akcija, film končno postane to, kar pričakujemo: gledljiva, eksplozivna borba med superjunaki oziroma superantagonisti. A žal nikoli ne izvemo, kaj točno žene antagonista, Čarovnico (Cara Delevingne) in njenega brata Incubusa (Alain Chanoine). Igranje glavne antagonistke je res prepuščeno manekenki, ki poskrbi za »dobro opravljeno domačo nalogo«, a kaj več, glede na površen način, kako sta bila njena lika okarakterizirana, vpeljana in uporabljena v zgodbi, tudi ni bilo mogoče ustvariti.

 

Film se začne tam, kjer se je končal Batman proti Supermanu: Zora pravice. Oba filma, skupaj s filmom Jekleni mož, sestavljata začetek zgodbe DC Extended Universe (DCEU), ki bo v precej filmov trajajočo sago združila vse superjunake in negativce DC stripov. Če vam to zveni znano iz nekega drugega projekta filmov o superjunakih, ki nosi celo podoben naslov, brez skrbi, ker je ideja pobrana prav tam.

 

Cilj tajne agentke Amande Waller, ki jo igra vedno odlična Viola Davis, je združiti vse negativce, da bi varovali državo in svet pred morebitnim teroristom z nadnaravnimi močmi. Takoj nam je jasno, da njen cilj ni samo to. Zelo verjetno se bo agentka v sagi DCEU še pojavila, tako da bo njen plan sčasoma prišel na dan. Zaenkrat ostanimo le pri prvih indicih, ki nam jih film pušča, med katerimi pride najbolj do izraza vprašanje, ali je agentka Waller hudič, ki ji ga postavi Harley Quinn (Margot Robbie) ob njunem prvem srečanju.

 

Čeprav naj bi bil film o skupini (anti)junakov, so nekateri člani odreda tam le za okras. Najbolj je to vidno pri Bumerangu (Jai Courtney), ki sicer enkrat reši situacijo, toda to je premalo, da bi upravičili njegovo prisotnost. V ospredju je predvsem Harley Quinn, in sicer do te mere, da bi lahko rekli, da je Odred odpisanih v resnici zakrinkana zgodba o njej. Margot Robbie je vlogo nore, seksi Jokerjeve punce izpilila do te mere, da enostavno zasenči vse ostale. Sam scenarij ji daje (pre)veliko vlogo gonilne sile filma, okoli katere se vse in vsi vrtijo. To za sam lik sploh ni nekaj negativnega, saj je Harley Quinn ena najbolj priljubljenih in dodelanih ženskih likov v DC svetu. Velika vloga Harley v zgodbi je verjetno test, če bo njen lik uspešen in priljubljen publiki, saj se že pripravlja film o njej.

 

Drugi lik odreda v ospredju je mrtvo hladni poklicni morilec, najboljši ostrostrelec na svetu Deadshot (Will Smith). Smith, podobno kot njegovi sodelavki Robbie in Davis, poskrbi za vrhunsko dodelano vlogo. Skozi njegov odnos do hčere vidimo eno od pozitivnih plati filma: to, da negativce okarakterizira kot ljudi s šibkimi točkami, željami, sanjami in ne le kot stroje smrti in kaosa.

 

Seveda ne morem mimo Jareda Leta, ki se je znašel v nezavidljivi situaciji – naslediti nepozabnega Heatha Ledgerja v vlogi Jokerja. Letov Joker je le druga plat istega lika, ki nam ga je predstavil Ledger, to pa ne pomeni, da je Letov Joker slabši. Igralec se je odločil za edino logično potezo in lik zasukal v totalno drugo smer kot njegov iz vseh strani hvaljen predhodnik. Letov Joker je manj anarhičen, manj stremi h kaosu, je veliko bolj gangsterski in z jasnim ciljem rešiti svojo kraljico Harley. Leto in Robbie imata kot nori kraljevi par Gothama tako kemijo, kot je že dolgo ni bilo na filmskih platnih, še posebno ne v filmih s superjunaki. Film sicer pusti občutek, da se Jokerjeva zgodba ni razvila toliko kot bi se lahko, tudi v luči dejstva, da je Joker skozi celoten film prisoten le 20 minut.

 

Glede na količino materiala, ki ga je avtor in režiser David Ayer imel v rokah, in glede na odličnost igralcev, je Odred odpisanih precej povprečno, skoraj slabo izpeljana filmska zgodba o največjih negativcih v DC svetu, ki imajo nezanimivo nalogo rešiti svet. To pa ne pomeni, da je film zanič ali popoln poraz, saj ima nekaj svetlih točk, ki so povezane predvsem s samo igro nekaterih igralcev in s humanizacijo likov, ki so bili do sedaj vedno predstavljeni le kot norci, katerih glavni cilji so bili le anarhija, kaos in smrt Supermana ali Batmana.

 

P. S.: Ko se začne zaključna špica in se v dvorani prižgejo luči, počakajte na stolu, saj vas čaka še en prizor, ki film poveže s celotno zgodbo sage DCEU. Tudi to so si v DC-ju »sposodili« pri Marvelu.

 

Napovednik za film:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=CmRih_VtVAs[/embedyt]

                                                                           
(72) suicide squad