29. 6. 2016 / Film/TV

Nočni receptor (The Night Manager, 1. sezona)

Se še spomnite filma Oblegani (Under Siege) iz devetdesetih, v katerem Steven Seagal igra bivšega mornariškega specialca, ki dela kot kuhar na letalonosilki? No, letalonosilko napadejo teroristi in seveda jih lahko ustavi samo nevarni kuhar s svojimi veščinami ameriške nindže. V Nočnem receptorju gre za podoben koncept, le da kuharja nadomestimo z receptorjem in specialca z veteranom oboroženih sil Njenega Veličanstva. Na našo srečo pa se je ta vloga talentiranemu Seagalu tokrat izmaknila. Njegovo mesto je zavzel Tom Hiddleston, ki ga širše občinstvo verjetno najbolj pozna kot Lokija iz Thora (2011).

 

Tempo britanske vohunske serije je nekje med ameriško akcijo, kjer junak z avstrijskim naglasom vsake tri sekunde udari koga v mednožje, in triurnim evropskim art filmom, kjer je občinstvo prisiljeno v igro tetrisa na telefonih. Režija je nasploh močna točka Receptorja, saj s kančkom potrpežljivosti ohrani našo pozornost vse do konca. V zadnjih epizodah se režiserka sicer občasno zateče k cenenim zvočnim efektom iz grozljivk (v mislih imam znani ta-daam!), vendar so taki trenutki redki. To nekoliko generično zvočno podobo spremlja odlična fotografija, ki v vsakem kadru razodeva hladno nordijsko poetiko, ki bi jo prej pričakovali v kakšnem Mostu (Bron, 2011). Vsak zoom je pomemben, pa naj ujame odblesk očesa, trzaj obrazne mišice ali dve dlani, ki se v množici skoraj dotakneta. Svojevrsten umetniški dosežek predstavlja že špica, ampak, bodimo iskreni, nihče ne gleda serij zaradi špice.

 

Hiddlestonu dela družbo odlična zasedba, omembe vreden je predvsem Hugh Laurie, znani doktor Hiša, mislim House, ki ponovno upraviči svoj igralski sloves, tokrat kot »Dicky« Roper, ljudomrzni trgovec z orožjem. Pozabiti ne smemo niti Toma Hollanderja v vlogi njegovega malega homoseksualnega pitbula. Presenetljivo razočara prav protagonist; za le Carréjeva dela (kar Nočni receptor izvorno je) je bilo vedno ključno prav bogato notranje življenje junakov, ki pa ga Hiddleston, ta sicer izkušeni igralec, to pot ni znal izraziti. Jonathan Pine – nočni receptor – je v temelju razcepljen človek. Je nekdo, za čigar očmi se, kot pove v seriji s svojim očarljivim naglasom Sophie, »dogaja menjava straže«. Pod njegovo masko, tistim idiotsko-suženjskim nasmehom, ki si ga zna Hiddleston tako dobro nadeti, bi se moralo skrivati še nekaj drugega, mračnejšega. Ko gledamo Daniela Craiga v Casino Royale, nam je povsem jasno, da gre samo za surovino z metuljčkom, in prav to je tisto, kar manjka Hiddlestonu. Potrebujemo nekoga, ki bi flambiral palačinke, kot da davi ljudi, ne pa manekena, ki davi ljudi, kot bi flambiral palačinke.

 

Pomanjkljiv je tudi scenarij. Le Carréjev realizem je ostal v njegovih hladnovojnih delih. Pine se v Roperjevo organizacijo infiltrira s serijo neverjetnih naključij, ki bi jih spregledali celo polpismeni dilerji z Metelkove, kaj šele »najslabši človek na svetu«, kot Dickyja imenuje Sophie. V vsaki epizodi je tudi prisoten kakšen kliše, recimo nasprotnik, ki ga junak s svojimi kung fu čarovnijami neizogibno razoroži, konec, ki ga ne bom izdal, pa je formulaičen itd. Nočni receptor je sicer inteligentnejša verzija Jamesa Bonda, vendar še vedno – samo James Bond.

 

Kljub vsemu napisanemu pa sem Receptorja ocenil prizanesljivo. Zakaj? Serija je precej gledljiva. To je morda kriterij, nad katerim bi kakšen snob privihal nos, vendar je prav za vohunski triler izjemno pomemben. Težko je tudi zanikati, da je Nočni receptor ohranil določene lecarréjevske prvine; taka je  moralna ekvivalenca med početjem države in kriminalom. Liki so v primerjavi z njegovimi romani še vedno pretirano črno-beli, vendar kljub temu posedujejo večdimenzionalnost, ki je na ekranih redka. Celo Roper se na trenutke razkrije kot nekdo, ki ni pošast, ampak samo zelo dosleden cinik, Elizabeth Debicki in Aure Atika pa svojima likoma »sponzoruš«, kot jim pravijo južni bratranci, dodata določeno globino. Upoštevati moramo, da je Nočni receptor kljub svojim mnogim napakam najboljše, kar premoremo; v zadnjem času v tem žanru žal nima konkurence.

 

Napovednik za 1. sezono:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=JfzzLqzEf-I[/embedyt]

                                   
(61) night manager