8. 11. 2016 / Film/TV

Nedeljski filmski večeri: Miha Možina @Ziferblat, 6. 11. 2016

Začela se je prva sezona nedeljskih filmskih večerov v ljubljanskem Ziferblatu, kjer bomo lahko vsak teden spoznavali mlade in še neuveljavljene slovenske filmske ustvarjalce.

 

To nedeljo smo imeli priložnost videti delo 26-letnega študenta ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Miha Možine. Predstavil nam je en dokumentarni in štiri kratke filme.

 

Projekcijo je začel z 1-minutnim kratkim filmčkom, ki ga je posnel pri 17-ih letih v sklopu filmske delavnice. Film nosi naslov Jagr (2007) in že vsebuje nekatere prvine, ki se zdijo značilne za Mihovo ustvarjanje in ki jih lahko opazimo tudi v njegovem diplomskem 18-minutnem filmu Slastni gnus (2016). V slednjem je zaslediti kritiko kapitalističnega sistema, v katerem se danes posameznik prepogosto izgubi; razkroj osebnega, intimnega in telesnega, ko nas delo, kariera in okolje pojedo. V tretjem, dokumentarnem filmu Rejnica (2014) nam Miha predstavi osebno zgodbo 60-letne Bernarde, ki zadnjih deset let skupaj s svojo mamo skrbi za rejniške otroke. Kot smo lahko izvedeli v Q&A delu, ki je sledil projekcijam, je Bernarda družinska prijateljica, kar je na film izredno pozitivno vplivalo, saj je čutiti zaupanje, s katerim gospa izpoveduje svojo zgodbo.

 

Po odgovorjenih vprašanjih, kjer se eden od obiskovalcev nikakor ni mogel načuditi zaključku filma Slastni gnus, sta sledila še dva bonus filma. 12-minutni Sesalnik (2013), ki morda res ni najbolj dovršen, a nas je vse precej nasmejal, ter 11-minutni Pavor (2012), na nek način precej intimen film, ki govori o režiserjevi otroški nočni mori in s katerim se je Miha vpisal na AGRFT.

 

Ideja projekta je vsak teden predstaviti novega režiserja – študenta oziroma diplomanta Akademije za gledališče, radio, film in televizijo in tako filmom, ki nastajajo v okviru omenjenega študija, podaljšati življenjsko dobo, hkrati pa tudi motivirati mlade ustvarjalce za naprej. Prvi večer se je izkazal za prav prijetnega, kljub dežju je skoraj zmanjkalo sedežev, premočeni in premraženi pa smo se hitro ogreli s skodelico čaja in piškoti. Toplo vzdušje se je nadaljevalo tudi po projekciji, ko smo imeli priložnost bolje spoznati avtorja, njegove soustvarjalce in prijatelje.

 

                                   
96-miha-mozina