22. 10. 2015 / Film/TV

Misija: Nemogoče – Odpadniška nacija (Mission: Impossible – Rogue Nation)

Kadar pri franšizi pride do petega dela, ji je navadno že davno pošla para. S trdoživo Misijo: Nemogoče vsekakor ni tako. Ni razloga, da bi se nehala, saj se, tako kot njen zvezdnik, stara kot vino – peti del je bržda najboljši. Svežino deloma ohranja, ker se je venomer loti drug režiser, bolj bistvena pa je seveda prepoznavna karizma ter fizična pripravljenost Toma Cruisa, kljub njegovi precejšnji starosti; pri triinpetdesetih se mu akcijskih vlog očitno še ne ljubi obesiti na klin. Z režiserjem in scenaristom Christopherjem McQuarriejem sta že sodelovala pri občutno manj izrazitem Jacku Reacherju (2012), tokrat pa sta ustvarila zgleden primer poletnega akcijskega filma.

 

Odpadniška nacija je učinkovita zmes prvega in četrtega dela Misije: Nemogoče. Iz prvega pobere vohunsko resnobnost in intrigo, iz četrtega pa bleščeče koreografirane in izpeljane akcijske prizore ter igrivost. Zgodba nikakor ne žali gledalčeve inteligence s pretirano preprostostjo. Morda je celo nasprotno, saj gre s številnimi prevarami, zapleti in preobrati morebiti korak predaleč. Franšiza, ki je imela z izjemo tretjega dela zmeraj težave z nezapomnljivimi zlikovci, se tokrat v tem pogledu postavi na noge, a se opeče, ko dobrega antagonista postavi na rob dogajanja in ga ne uporabi v dovolj veliki meri.

 

Vendar pa pomanjkljivosti izpuhtijo ob akciji. Kot da izjemni pretepi in strelski obračuni še ne bi zadoščali, so tu zadrževanje diha v napeti podvodni sekvenci, pregoni z avtomobili in motorji, naravnost poetičen spopad v operni hiši, ki se odvije ob spremljavi Puccinijevega Turandota, in seveda uvodno visenje z letala, ki je, kot vsi ostali akcijski prizori, resnično in v celoti izpeljano brez posebnih učinkov in kaskaderja.

 

Glede na norost, ki jo doseže večina akrobacij, ki se jih loteva, se zdi za Cruisa smrt med snemanjem vse bolj realna možnost. V Odpadniški naciji večkrat tvega življenje in tako poskrbi za več kot zadovoljivi dve uri, ki bi, če ne bi bilo Ceste besa, zlahka obveljali za najboljšo akcijado poletja.

rsz_mission-impossible-rogue-nation-airplane-wing_19200