25. 2. 2016 / Film/TV

Marsovec (The Martian)

Marsovec Ridleya Scotta, posnet po istoimenskem romanu Andyja Weira, pomeni  za legendarnega, neutrudnega, danes sedeminsedemdesetletnega režiserja vrnitev v formo in po povsem nejasnem Svetovalcu (The Counselor, 2013) ter prenapihnjenih Bogovih in kraljih (Exodus, 2014) vračanje h koreninam. Gre za bolj oseben film, ki ga kljub visokemu proračunu prežema minimalizem. Med drugim je ta »Robinson Crusoe v vesolju«, ki se brez težav kosa tako z Medzvezdjem (Interstellar, 2014) kot z Gravitacijo (Gravity, 2013), priložnost, da se njegov zvezdnik Matt Damon v glavni vlogi zares izkaže.

 

Pri ekspediciji na Marsu posadka po nujni evakuaciji naleti na rahel problem: domnevno mrtev član, ki ga pusti za seboj, preživi. Kako bo ob omejeni zalogi hrane in neizprosnih življenjskih pogojih zdržal do prihoda pomoči ali kako bo sploh navezal stik z NASO, je prepuščeno njemu.

 

Dogajanje pritegne tako na Zemlji kot na Marsu, posebni učinki so vrhunski, scenarij Drewa Goddarda pa v sebi skriva presenetljivo količino humorja: pod kompleksnimi znanstvenimi razlagami se skriva preprosto zabaven film, ki kljub precejšnji dolžini mine kot bi mignil. Preprosta zgodba, ki poleg vzbujanja optimizma na prvi pogled ne nudi prav veliko, skriva mnoge podtone, birokracija pa je izpeljana brezhibno in ne bi mogla biti manj suhoparna. O tem, da je ton filma, ki bi zlahka zdrsnil v depresivne vode, daleč od morečega, priča tudi lahkoten soundtrack, med drugim premeteno uporabljen Starman Davida Bowieja (glede na vsebino pa ne bi bilo neprimerno, če bi se oglasila tudi njegova pesem Life on Mars).

 

Scott je opomnil, da je mojster žanra; najbrž ne pretiravamo, če trdimo, da je Marsovec po Osmem potniku (1979) in Iztrebljevalcu (1982) njegova tretja znanstvenofantastična mojstrovina, kar je toliko lepše zaradi dejstva, da kvaliteta njegovih filmov v zadnjih letih malce niha, ter zaradi nezadovoljivega Prometeja, ki je prav tako predstavnik omenjenega žanra.

 

Vsak človek je nekaj vreden in v času, ko na to pogosto pozabimo, nam Marsovec, naj je posnet po resnični zgodbi ali ne, nudi močan in ganljiv opomin.

                         
THE MARTIAN