19. 7. 2018 / Film/TV / Recenzija
Novinar. Sociolog. Družbeni kritik. Koncertni navdušenec in kitarist, ki v glasbi najde svobodo, in pa zagrizeni ateistični tenisač z ljubeznijo do potovanj in odkrivanja sveta. Filmoljub, ki z veseljem pobegne v fantazijski svet sedme umetnosti. Ta nas uči o življenju. Zaupaj mi film, ki ti je všeč, in povem ti, kdo si.

Ljubiti Pabla (Loving Pablo)

Kdorkoli mu je bil kdaj blizu, je postal tarča. Pablo Emilio Escobar Gaviria, kolumbijski mafijec, tihotapec kokaina in politik. Si predstavljate, da bi morali zaradi svojega partnerja sredi noči zapustiti hišo? Kaj pa državo? Takšno je bilo življenje uspešne kolumbijske novinarke in televizijske voditeljice Virginie Vallejo, ki se je spečala z zloglasnim prekupčevalcem mamil in skozi oči katere je predstavljena zgodba. V nekem trenutku ni bil pred njegovim maščevalnim srdom varen prav nihče. Niti Združene države Amerike, kar je z morilskim pohodom na njegove nasprotnike lepo prikazano v dotični biografski kriminalni drami Ljubiti Pabla. Ampak ljudje, ki so pobijali, niso nosili vojaških uniform, temveč Armani. Šlo je za drug čas in povsem drug svet. Krut svet. Takšen, v katerem ameriški hoteli niso več dajali aspirina, saj se je ta v tej državi smatral za drogo. Verjetno bi se Pablo ob tem samo nasmejal, nato pa bi pobil prav vse do zadnjega.

»Ljubim Pabla. Preziram Escobarja.« S temi besedami je opisala njuno razmerje Virginia Vallejo (Penelope Cruz), ki je bila leta 1981 povabljena na prav posebno zabavo na ranču Pabla Escobarja (Javier Bardem), moža, ki je v zelo hitrem času zaslužil ogromno denarja in je postal vpliven podjetnik. Nihče pa ni vedel, od kje mu denar. Zapeljana s strani ugodja in njegove živalsko privlačne karizme, se je podala v svet iz katerega ni bilo več vrnitve. Čas je bil za novo vrsto bogatih ljudi v državi, vir dohodka pa neizmerne količine v ZDA izvoženega kokaina.

V njegove posle se vmeša agent Shepard (Peter Sarsgaard) in ameriška vlada, ki je na njegovo glavo razpisala nagrado. Vsi so ga iskali, toda kolumbijsko prebivalstvo si ga ni upalo izdati. Za njih je bil edini Bog in pravičnik. Vsi so se ga bali. Kdor je samo pomislil na to, da bi ga izdal, ga je čakala grozovita smrt z motorno žago. Ali pa so nadenj spustili krvoločne pse. V vsakem primeru si Pabla izdal zgolj enkrat. Toda preden je Virginia spoznala njegovo resnično moč in imperij kriminala za katerim je stal, je bilo že prepozno. Prosil jo je, naj pove njegovo zgodbo, ni pa povedal komu in na kakšen način. In zgodba je bila roko na srce povedana že večkrat; poglobljeno in bolj natančno, kar pa je tudi največji očitek filmu, ki se zanaša predvsem na izvrstne igralske predstave. Zakonca Bardem in Cruzova, oba oskarjevca, sta strast iz zasebnega razmerja prinesla direktno na veliko platno.

Kljub vsemu pa je bil Pablo družinski človek. Kakorkoli čudno se to že sliši. Bil je poročen in imel družino, za katero bi storil vse. Želel pa si je biti vpliven in spoštovan. Da bi bili njegovi otroci ponosni nanj. In pri svojem delu ni dobro prenašal zavrnitve, a so ga ljudje vseeno imeli radi. Priljubljen je bil, ker je revnim skušal izboljšati življenje, spremeniti razmere in prevzeti vodstvo nad državo. Pa čeprav s silo in reko prelite krvi. Bil je izjemen poslovnež in močna javna osebnost, film pa prikaže njegovo manj poznano šibko stran. Potreboval je zaupnico in zaveznico, osebo, ki ji je lahko razkril vse. Bilo ga je strah zaupati, kar si v življenju kokainskega barona ni težko predstavljati. In prav vse glede njega je bilo večje od življenja. Že to, da je sprožil morilsko akcijo na kolumbijske predstavnike zakona in znotraj države povzročil kaos, strah in trepet. Ko imaš tolikšno moč, si lahko kupiš tudi politično kampanjo, razmetavaš z denarjem ali si zgradiš lasten zapor, v katerega te pošljejo zaradi zločinov. Toda zgodba je razdrobljena, zaradi česar film spodleti v globljem vpogledu in vidiku izvirnosti.

Nekateri so kritizirali dejstvo, da igralci ne govorijo špansko, ostali, da zgodbo ovira zgodovinska netočnost, čeprav so film v celoti posneli v Kolumbiji, kar je bilo po besedah režiserja Fernanda Leóna de Aranoe neizogibno, v največji meri zaradi pristnosti lokacije in same zgodbe. Ampak, če ne drugega, je Ljubiti Pabla fascinantna zgodba o vzponu in padcu enega najhujših preprodajalcev drog. To bi moralo biti dovolj.

Napovednik:

LovinPablo