18. 1. 2018 / Film/TV
Študent primerjalne književnosti na filofaksu, kitarist, ljubitelj osladnih pop komadov iz sedemdesetih, Wagnerjevih glasbenih dram in nizkoproračunskih B filmov.

Ljubezen na prvo bolezen (The Big Sick)

Romantična komedija, ki sledi standardnim principom žanra – srečen par, ki se je zaradi zunanjih dejavnikov prisiljen raziti, konflikt interesov in nepogrešljiv srečen konec. Vse to je Ljubezen na prvo bolezen (2017). Film, ki sprejme vse slabosti in klišeje romantične komedije ter jih s svojo iskrenostjo naredi prepričljive in čustvene. Zgodba je navdahnjena z resničnimi dogodki, ki sta jih Kumail Nanjiani (ta v filmu igra samega sebe) in njegova žena Emily V. Gordon (Zoe Kazan) skupaj doživela, nato pa jih s skupnimi močmi ubesedila v scenarij. Skozi film nista le dokumentirala doživetega, ampak tudi uspešno prikazala svojo osebnostno rast in vse spremljajoče čustvene izbruhe. Ravno zaradi tega dialog izpade tako verjetno in resnično ter film dvigne na višji nivo od romantičnih komedij prejšnjih let.

 

Že zgodba filma je nadvse nenavadna. Kumail, stand up komik, ki svojo čustveno nerodnost  skriva za sarkastičnimi šalami, se je prisiljen soočiti s težko situacijo, ko njegovo bivše dekle pristane v komi. Film je strukturiran tako, da v prvem delu prikazuje romantični odnos med Kumailom in Emily, ki je osvežilno realističen in prizemljen, in njun razhod. Sledijo si prizori, ki prikazujejo par – ti delujejo kot mini skeči in so odlično povezani v koherentno celoto. Občasni odmiki od ljubezenske zgodbe obravnavajo  Kumailovo pakistansko poreklo. Ravno na vrhuncu konflikta med interesi Kumailove tradicionalne družine, ki si prizadeva, da bi se poročil s Pakistanko, in njegovimi željami se pripeti neljub dogodek; Emily pade v komo. Namesto zlajnanega hollywoodskega »bo ali ne bo preživela« položaja se film raje osredotoči na Kumailovo težavno soočenje ne le s tragično situacijo, ampak tudi z dekletovimi starši, ki ju odlično uprizorita Holly Hunter in Ray Romano. Kumail, ki se s svojimi neprimernimi šalami želi izvleči iz nerodne situacije, predstavlja tako tragični kot komični temelj filma, iz katerega črpa material za večino šal. Šale tragične situacije ne razvrednotijo, ampak ji dodajo plast iskrene čustvenosti, zaradi česar zgodba izpade še bolj organsko. Velika zasluga za delovanje koncepta gre predvsem igralski zasedbi, ki je odlično uigrana in brez problemov izpelje prizore, ki bi sicer lahko izpadli banalno.

 

Film tako niza serijo nerodnih interakcij med Kumailom in Emilyjinimi starši, ki ga na začetku zavračajo in mu ne zaupajo. Konflikt je začinjen še s kulturnimi razlikami, s katerimi se sooča Kumail, ki pa nikoli ne silijo v ospredje. Predvidljiv srečen konec se tokrat zdi zaslužen, hkrati pa ne izpade klišejsko. Komedija je v primeru Ljubezen na prvo bolezen odličen posrednik, s katerim režiser Michael Showalter uspešno, na svojevrsten način raziskuje temačne, melanholične teme. Gre za odlično zamisel, ki je bila odlično izpeljana.

 

Napovednik za film:

[embedyt]https://youtu.be/jcD0Daqc3Yw[/embedyt]

The Big Sick