4. 4. 2016 / Film/TV

Kaj gledajo?: Nejc Gazvoda

Nejc Gazvoda nam je poznan predvsem po svojih knjigah (Vevericam nič ne uide, Camera obscura, Fasunga, Sanjajo tisti, ki preveč spijo in V petek so sporočili, da bo v nedeljo konec sveta), filmih (Dvojina in Izlet) ter gledaliških predstavah (Divjad, Menjava straže). Trenutno dela na dveh projektih, o katerih skrivnostno molči, do njunega razkritja pa se lahko potolažite z njegovim seznamom desetih najljubših filmov ali serij, ki ga je sestavil za Koridor.

 

Horace and Pete (2016-)

Miniserija, avtorski projekt Louisa C. K.-ja. Louis je v eni seriji naredil nekaj, kar bi jaz takoj delal tako na TV-ju kot tudi v gledališču. Smešno, grenko, inteligentno.

horace-and-pete-pilot-screencap_1920.0

 

Every Frame a Painting (youtube kanal, Tony Zhou)

 

Youtube oziroma internet je omogočil razmah video vsebin, ki prej nikakor niso našle mesta v nobenem mediju. Every Frame a Painting je najboljša, najkrajša filmska šola.

 

Ovna, Grimur Hakonarson (Hrútar, 2015)

Eden najboljših filmov lanskega leta, navidezno sveto preprosta zgodba o dveh bratih in njunih ovcah & ovnih, ki z vsakim kadrom dobiva na čisti, emocionalni moči. In duhovitosti.

 

517839181_1280x720

 

Dobrodušni velikan, Dagur Kari (Fúsi, 2015)

Kako iz klišejev narediti življenje; kako zelo malo govoriti in veliko povedati; kako v velikih telesih najti drobno upanje; Fusi je zame, v poplavi ameriških superherojskih zmazkov, po dolgem času največji filmski junak.

virginmountain

 

Short Of The Week (spletna stran)

Krasna izbira najnovejših kratkih filmov, hitro in enostavno ter zastonj dostopnih.

 

Digital Theatre (spletna stran)

Ker pri nas na odrih stradam zgodbe, kupujem oziroma rentam angleške produkcije preko interneta. Cenovno ugodno, zelo dobro posneto, predstave pa so fantastične – priporočam Ibsenove Strahove, v katerih blesti Lesley Manville.

 

Deadpool, Tim Miller (2016)

Vsake toliko časa grem v pravi kino, s kokicami in tipi v šuškastih bundah, ki se vmes pogovarjajo po mobitelu, saj ga poznate. No, Deadpool ni bil prijetno presenečenje. Tudi Mad Max ne, mimogrede. Ne vem, kaj je vsem to tako dogajalo. Pogrešam stare Die Hard filme in Indiano Jonesa.

deadpool-gallery-03-gallery-image

 

Most vohunov, Steven Spielberg (Bridge of Spies, 2015)

Čeprav se mi zdi, da se tale film včasih nekam leno in nezainteresirano vleče skozi izjemno tematiko, je vseeno dober. To je zame komerciala, ki jo rad gledam.

 

Transparent (2014-)

O serijah se veliko ljudi veliko pogovarja, ampak nekam malo jih je videlo tale presežek, včasih sicer neznosno hipstersko, večinoma pa čudovito napisano in odigrano serijo o družini, kjer se vse vrednote in vloge obrnejo na glavo.

transparent-renewed

 

Mladost, Paolo Sorrentino (La giovinezza, 2015)

Eksplozija igrivosti, čutnosti, zabaviščni park za romantike, oda starosti in mladosti v vsakem taktu, kadru, tonu, melodiji, besedi.

youth-la-giovinezza-nuovo-cinema-lebowski-5

 

Naslovna fotografija je avtorsko delo Darka Heriča.

                                                                                                              
(22) nejc gazvoda