17. 4. 2016 / Film/TV

Kaj gledajo?: Boštjan Gorenc – Pižama

Boštjan Gorenc – Pižama je letos s sLOLvenskimi klasiki 1 premamil Slovence, da digitalne vsebine prebirajo v analogni obliki, pri ogledu nadaljevank pa se sam radostno oklepa prednosti digitalnega prenosa podatkov in visokih ločljivosti. Kar je razumljivo, saj je ločljivost slike edina visoka stvar, do katere lahko pride. Nadmorske višine zahtevajo napor. Za nas je spisal seznam humorističnih/zabavnih serij, ki jih je goltal v zadnjem letu, vrstni red je naključen.

 

  1. Brooklyn Nine-Nine (2013–)

Trenutno zame najkakovostnejša mainstreamovska komična serija. Od Andyja Samberga s plastelinastim ksihtom do Andreja Braugherja z najbolj neizrazno faco vseh časov se v genialni zasedbi prifuknjenih likov odvijajo komični zapleti, ki postanejo večji od vsote posameznih delov.

 

  1. You’re the Worst (2014–)

Brutalno nazoren prikaz odnosov med narcisoidnimi egotripaši, ki ne skopari s šalami na račun hipsterjev, v drugi sezoni pa je nadaljevanka z nepričakovanim zasukom v dramatične podtone poskrbela za eno najboljših obravnav depresije na televiziji.

youretheworst11

 

  1. Review (2014–)

Forrest MacNeil na lokalni TV postaji preizkuša stvari namesto vas in jih ocenjuje. Od basanja s 15 palačinkami do tatvin, ločitve in zlorabe substanc. Kvazimentarni cringe, ki lahko parira Gervaisovim izdelkom.

 

  1. Ash vs Evil Dead (2015–)

Vsi moški si želimo imeti oglato brado in motorko na štrclju roke. Ker oboje ni naravna danost večine, se zatekamo k Ashu. Bruce Campbell v ponovni oživitvi legendarnega lika iz serije grozljivk Evil Dead poskrbi tako za visokoproračunsko prikazani horror kot za krvošpricno komedijo ogabe. Izvirni David Brent.

ash-vs-evil-dead-key-art-700

 

  1. Girls (2012–)

V trenutni sezoni so si punce bolj narazen kot kdajkoli, a so si vseeno tudi najbolj podobne. Še posebej izstopajo deli, kjer se osredotočijo na en lik: Shoshana na Japonskem, Marniejin nočni pobeg z bivšim tipom …

 

  1. Wet Hot American Summer: First Day of Camp (2015–)

Dajmo posneti nadaljevanko, ki bo povedala predzgodbo 15 let starega filma. Z istimi igralci. Ki bodo igrali najstnike. David Wain in Michael Showalter sta like prvi dan poletnega tabora razpostavila na pozicije, ki se niso niti najmanj ujemale s stanjem v filmu iz leta 2001, in tako samoironično zgodbo nadgradila z ugibanjem gledalcev, kako bosta razpletla vse te karakterne premene.

wet-hot-american-summer-netflix_article_story_large

 

  1. The Spoils of Babylon (2014–)

Eric Jonrosh je pisatelj epskih družinskih sag, ki je v osemdesetih po svojem romanu posnel nadaljevanko. Zdaj jo končno da na ogled, skrajšano in pospremljeno s komentarjem. Prijem, kakršnega smo videli že v Garth Marengi’s Darkplace, tokrat z obdelavo dinastijsko-dalaških družinskih spletk. Najbolj izstopa Kirsten Wiig z namensko pretirano igro, ki se je ne bi sramovali niti Razjarnikovi.

the_spoils_of_babylon_0

 

  1. W/ Bob and David (2015–)

Ena Kriva pota in eno Odbito rodbino pozneje sta skeč genija znova združila moči s staro ekipo in dokazala, da nista za med staro šaro. Od nerealističnih novoletnih do revizionističnih filmov o suženjstvu, pardon, pomočništvu, in potovanja skozi čas nas zabavata in navdajata z željo po še. Pa še Briana Posehna je vselej fino videti.

with__pds_002_h.0

 

  1. Zlata sredina (The Middle, 2009–)

Nadaljevanka, ki bi po opisu sodeč morala zamreti najpozneje sredi druge sezone, z izvrstno izbrano igralsko ekipo predstavlja ameriški srednji sloj, ki vse bolj gravitira v nižave. Finančne zagate so vsakodnevna stalnica, deusexmachinastih resetov ob koncu dela, značilnih za sitcome, pa ni. Brickovo šepetanje pa najboljša obsesivna kompulzija vseh časov.

middle

 

  1. Imperij (Empire, 2015–)

Tuhtal sem, katero od polnokrvnih humorističnih nadaljevank bi postavil na zaključek seznama, in se zavedel, da za kratkočasje skorajda najbolj zvesto spremljam Imperij. Urbani kralj Lear z zasuki naravnost iz Dinastije in svete knjige latinoameriških scenaristov telenovel. Vsako pesem takoj znajo vsi in stališča so bežna ter minljiva bolj kot snapchati. Toda Taraji P. Henson ima z likom Cookie več swaga kot vsa hiphop produkcija zadnjih pet let, v igro pa dozira ravno pravšnjo mero samoironije, da ne zruši fikcije, a vključuje dovolj samozavedanja, po kakšnih scenarijih se preganja. Težka je betica, ki krono nosi.

empire-news1

 

 

Častna omemba (navijmo do 11!!!): Dosjeji X (The X Files, 2016)

Ne govorimo o celotnem mini kolaču, ki smo ga dobili na začetku leta, ampak zgolj o enem delu. Mulder & Scully Meet the Were-Monster. Najbolj prismuknjena ura televizije predvajana letos, naphana z referencami in podčrtana z zdravo ironičnim pogledom na človeštvo. Vsi hočemo verjeti!

 

XF_sc57pt_0009_hires2_FULL

(31) boštjan gorenc pižama