22. 10. 2017 / Film/TV

Izgubljeno mesto Z (The Lost City of Z, rež. James Gray, 2016)

V začetku 20. stoletja se Anglež Percy Fawcett na zahtevo Kraljeve geografske družbe odpravi na odpravo v takrat še nepoznan bolivijski pragozd, da bi kartiral neznano območje. Med potovanjem po naključju naleti na ostanke pradavnega mesta, ki ga imenuje kar »Z« in ki mu v prihodnosti posveti vso svojo pozornost. Njegovo raziskovanje s presledki poteka slabih dvajset let.

 

S Fawcettom se je v istoimenski knjigi najprej ukvarjal David Grann, konec lanskega leta pa je režiser James Gray zgodbo adaptiral tudi v film, v katerem blestijo Charlie Hunnam v vlogi Percyja Fawcetta, Sienna Miller kot njegova žena ter pod gosto brado, hipsterskimi očali in širokim klobukom skoraj nerazpoznavni Robert Pattison, Fawcettov prijatelj na ekspediciji.

 

Čeprav vsakega režiserja pri biografskih filmih omejujejo nekatera stvarna dejstva, ki se jih mora držati, je zgodba v Izgubljenem mestu Z zastavljena na videz zelo neprisiljeno. Ne poustvarja samo Fawcettovega raziskovanja, ampak v ospredje postavi predvsem razvoj likov ter problematizira idejno plat Fawcettocve misije: pokazati izhod iz evropocentrične miselnosti, brez da bi zgodba zapadla v poceni klišeje.

 

Film tako v sebi združuje zadostno mero avanturizma na eni in idejne kompleksnosti na drugi strani; gledalec se lahko v Izgubljenem mestu Z naslaja nad Fawcettovimi razburljivimi džungelskimi dogodivščinami in se hkrati sprašuje o njihovih filozofskih implikacijah.

 

Napovednik za film:

[embedyt] https://youtu.be/wwjtdOqTmrA[/embedyt]

The Lost City of Z