27. 3. 2016 / Film/TV

FDF: To vse spremeni (This Changes Everything)

To vse spremeni je narejen kot vsak običajen dokumentarec. Predstavljen je splošen pregled šokantne téme, sledijo intervjuji ter optimističen konec s pozivom k delovanju. Nastanek je spodbudila istoimenska knjiga Naomi Klein, film pa se v primerjavi z le-to posveča predvsem aktivizmu ter prepletenosti kapitalizma in okoljevarstva.

 

Onesnaževanju se namreč upirajo od kapitalizma izžeti ljudje. Samo skoz skrajnosti, ki jih povzročamo, bomo našli pot »nazaj k naravi« in se dojeli kot del nje, ne kot njeni lastniki. Izpostavljeni so okoljevarstveni boji staroselcev v Ameriki, pa kitajska megla in Kitajci, ki jo skušajo razpihat, pa Nemčija kot zgled okoljevarstvenih potez. Téma, ki pa se je film ne dotakne, in jo seveda pričakujemo, je prenaseljenost sveta.

 

V Kinodvoru je Luka Omladič, filozof in okoljski analitik, k pogovoru o dokumentarcu povabil profesorja s filozofskega oddelka Filozofske fakultete v Ljubljani, prof. dr. Boruta Ošlaja, ter pisatelja, novinarja in kolumnista, Janka Lorencija. Pogovor, boljši od filma, je vodil sicer v podoben sklep kot film. Borut Ošlaj je izpostavil dejstvo, da za okolje in same sebe, torej za spremembe, zagotovo naredijo nekaj le ljudje, ki se jih problematika neposredno dotakne. Dokler ne bomo čutili posledic našega ravnanja na lastni koži, ne bomo storili ničesar.

rsz_thischangeseverything_03