12. 4. 2022 / Film/TV / Recenzija

Dnevnik Andyja Warhola (The Andy Warhol Diaries)

Režija: Andrew Rossi
Nastopajo: Bill Irwin, Jessica Beck, Bob Colacello, Christopher Makos, Glenn Ligon, Benjamin Liu, Kenny Scharf, Pat Hackett
Datum izida: 9. marec 2022 (Netflix)
Ocena: 8

Vsako obdobje zaznamuje kultna osebnost, vizionar, ki mu uspe zmaterializirati čas, v katerem deluje. Za šestdeseta je bil to Andy Warhol, ikona umetniške in kulturne scene ter simbol pop art kapitalistične estetike, ki je iz sebe ustvaril vznemirljivo skrivnost. Dnevnik Andyja Warhola je serija, ki temelji na telefonskih pogovorih med Andyjem Warholom in Pat Hackett, v katerih ji je zaupal svoje misli in poročal o svojem življenju, ona pa je njegove besede zapisovala. Dokumentarno naravnani posnetki nam omogočajo redek vpogled v Warholovo zasebnost, razkrijejo nam njegova čustva, strahove in skrbi ter osvetlijo prej uspešno skrito ranljivo stran introvertiranega umetnika. Intervjuji z ljudmi, ki so mu bili blizu, Andyjevim pričevanjem dodajo pomembne podrobnosti, posnetki iz njegovega življenja pa poetično in melanholično serijo navdahnejo s pristnostjo.

Blišča, lepote in prepoznavnosti željan Andy se je pri enaindvajsetih preselil iz zadušujočega Pittsburgha v idealiziran New York. Sam in osamljen je iz niča pričel graditi kariero reklamnega slikarja, ki pa ni bila to, kar je hotel. Svoja dela je začel razstavljati, a od umetniških kritikov ni dobil močno potrebovane potrditve ali pozitivnih odzivov. Kljub temu je z ustvarjanjem nadaljeval in se v začetku šestdesetih let eventuelno uveljavil kot debitant nove umetniške smeri. Svoje umetnine je razvijal v tako imenovani Tovarni (Factory), ki je kmalu postala več kot le delovni prostor – v njej so se družili, povezovali in navdihovali umetniki različnih smeri, željni novosti in ekstravagance.

Andy Warhol je v svojih stvaritvah prekršil vsa pravila in s fokusiranjem na poveličevanje kapitalističnega duha tiste dobe uspel. Oprijemljivo je ponazoril ameriško potrošniško kulturo in ji dal danes že znamenit videz, hkrati pa je v svoja dela vkomponiral vse, kar je veljalo za tabu. Njegovi underground eksperimentalni filmi so grafično ponazarjali (homo)seksualnost, prekoračili meje dobrega okusa in rušili smernice konvencionalnosti. Čeprav eminentni kritiki za časa Warholovega življenja njegovih del niso odobravali, je vseeno postal nepogrešljiva senzacija newyorške socialne, kulturne in umetniške elite. Bil je del dekadentnega življenjskega sloga slavnih, polnega zabav, eskapizma in drog. Ustanovil je tudi revijo Interview, sodeloval in družil se je z največjimi zvezdami druge polovice 20. stoletja, ustvarjal pa je skupaj z opevanim Basquiatom

Po prikazu Warholovega vzpona se serija osredotoči na njegovo čustveno doživljanje sveta in zasebno življenje po letu 1968, ko je bil v Tovarni ustreljen. Ustvarjalci so s pomočjo umetne inteligence uspeli poustvariti Andyjev glas, ki rahlo robotsko bere odlomke iz dnevnika, ki večino časa spominja na hladno, odmaknjeno in brezčutno poročilo o slikarjevih dejavnostih. Bolj čustveno odprti deli nas posledično nepričakovano močno zadanejo. Skozenj spoznamo delovanje Warholove psihe, ki pojasni njegovo obnašanje. V vsem razen v sebi je videl lepoto. Čeprav je bil del vsega, se nikoli ni počutil brezkompromisno sprejetega. Dvomil je vase. Sram ga je bilo lastnega videza, bil je nesamozavesten glede svojega nosu, las, telesa. Zato je iz sebe ustvaril performans, umetniško delo, mit, za katerim se je lahko skrival. Poskušal se je zavarovati pred svetom, s pomočjo humorja se je izogibal osebnim vprašanjem, svoja dela pa je, v strahu pred neodobravanjem njihovega globljega pomena, označeval za enodimenzionalna in površinska. Ljubil je, a tega ni odprto izražal. Imel je dve intenzivni zvezi, katerih podrobnosti javnosti tudi po objavi njegovega dnevnika ostajajo neznane. Njegovo zaprtost je še potencirala pandemija aidsa v osemdesetih, saj mu je vzela mnoge bližnje in vanj vlila nevzdržno anksioznost. Žalost zaradi tragičnih smrti je reflektirana tudi v njegovih delih – ena stran njegovega opusa prikazuje ameriške sanje, deželo priložnosti in kulturo slavnih, druga pa mračnost smrti, nesreč in katastrof. Zadnja leta svojega življenja je preživel v žalovanju, strahu in obsedenosti s svojim zdravjem. Po operativnih zapletih je leta 1987 nepričakovano umrl.

Dnevnik Andyja Warhola je ganljiva, avtentična in intrigantna serija o pozornem umetniku, ki je bil obseden s slavo, a ne nujno svojo. O javni figuri, ki se je celo življenje tiho spopadala s svojimi demoni. O človeku, ki je spoznal nasprotujoči si strani Amerike, ki se je soočil z revščino, smrtjo in osamljenostjo, tako kot je tudi užival v dekadenci, uspehu in vplivu. To je serija o eni najpomembnejših osebnosti sodobne umetnosti.


Lektorirala: Ivana Rosa