13. 9. 2016 / Film/TV

Daredevil ali kaos in klanje v Hell’s Kitchen

Pozor, ta refleksija vsebuje spoilerje.

 

Kje smo ostali z zgodbo

Wilson Fisk (Vincent D’Onofrio) je že šest mesecev v zaporu. Ruska, kitajska in japonska mafija so uničene, med ostalimi mafijaši v Hell’s Kitchenu (Irci, Mehičani in bajkerji Dogs of Hell) poteka vojna za prevzem oblasti. V vse to se vmeša navidezna vojska, ki najprej pobije Irce, nato pa še bajkerje. Kmalu se izkaže, da je za to kriv en sam človek, ki goji osebno sovraštvo do vseh teh skupin: Frank Castle oziroma The Punisher (Jon Bernthal). Daredevil (Charlie Cox) je že v prvem boju s Punisherjem poškodovan. Seveda je to le prva epizoda, tako da za življenje našega heroja ni treba pretirano skrbeti. Zgodba je res preveč zapletena, da bi jo obnovil v nekaj vrsticah, saj se na neki točki pridružijo še japonske nindže, Elektra (Élodie Yung) in prastara legenda o The Hand. V drugi sezoni bomo spet videli odličnega Wilsona Fiska in Daredevilovo staro znanko. Poleg vsega tega pa se bomo spet vrnili v preteklost in izvedeli nekaj več o Sticku (Scott Glenn), skrivnostnemu Murdockovemu “učitelju”. Če je bil v prvi sezoni edini antagonist Wilson Fisk, saj je bil glavni cilj zgodbe rojstvo hudiča iz Hell’s Kitchena, je v drugi sezoni sovražnikov “malo” več. To zelo negativno vpliva na Daredevila, ki na začetku sezone ni pripravljen na tak kaos, niti na to, da ni več edini zamaskiran heroj na ulici.

 

daredevil-season-2
Charlie Cox kot Daredevil.

 

Splošno o sezoni

Druga sezona serije je spet dvanajst ur dolg film, tako da lahko mirno rečemo, da smo zaenkrat videli »film« o Daredevilu, ki je dolg cel dan (za pikolovce: 22 ur in 32 minut). Serija je delno izgubila faktor presenečenja, ki je spremljal prvo sezono. Verjetno imamo vsi v spominu pretep na hodniku, ki je serijo popeljal v vrh najboljših serij. Edino s čimer poskušajo preseči občutek že videnega, je videogame filter, ki pa je dodan le enemu prizoru. Zdi se, da se serija iz tega vidika ni preveč razvila in so ustvarjalci hoteli ponuditi produkt, ki je že stestiran in deluje, kar je škoda, saj bi si lahko upali malo več. Se pa serija odlično razvije pri zgodbi, saj nam je sedaj jasno, da to ni le zgodba o junaku, ki pretepa sovražnike in rešuje blondinke v nevarnosti, ampak je tudi in predvsem zgodba o junaku, o njegovem iskanju ravnotežja med vlogo slepega odvetnika in vlogo hudiča iz Hell’s Kitchena. Seveda brez blondinke v nevarnosti res ne gre, a konec koncev je pač tako, saj je to Marvelov superjunak. Igralke in igralci tudi tokrat poskrbijo za dobro izpeljane vloge, a brez pravih presežkov. Izjemi sta Vincent D’Onofrio (Wilson Fisk) in Jon Bernthal (The Punisher), ki sta svoji vlogi izpilila do potankosti.

 

lead_960
Jon Bernthal kot The Punisher.

 

Daredevilova skušnjavca

V drugi sezoni se Daredevilu pridružita Punisher in Elektra, oba pri svojem “krstu” v MCU-ju (= Marvel Cinematic Universe; Marvelov svet kot ga vidimo v filmih in serijah). V tej sezoni imata vlogo »skušnjavca«, torej tistega, ki poskuša Daredevila speljati s prave poti. Gledalci lahko spremljamo Punisherjev razvoj in nenavadno »sovražno« prijateljstvo z Daredevilom, pri Elektri pa njen navidezni konec.

Če sta bila v prvi sezoni Daredevilov visoki moralni standard in vera v zakone države tako rekoč samoumevna, smo v drugi sezoni priča prvim dvomom v to. Punisher mu usidra dvom, ali sta si s Punisherjem res različna ali sta le dve plati istega kovanca, Elektra pa ga skuša prepričati, naj se prepusti svoji notranji temi in naj jo sprejme kot del sebe.

Obema uspe le delno, saj Daredevil »ubije« svoje dnevno življenje in se prepusti življenju v maski. Želja, da bi Elektro rešil njene usode, Matta stane službo, Foggyja (Elden Henson) in Karen (Deborah Ann Woll). Ob koncu sezone, ko Matt začne pobirati koščke svojega življenja, ki ga je kot Daredevil razbil, se odloči, da bo Karen priznal svojo skrivnost. To pa ne pomeni, da bo obesil masko na klin, ampak le, da bo od tu dalje poskušal iskati ravnovesje med dnevom in nočjo, kar mu v tej sezoni ni uspelo.

 

daredevil-elektra.0.0
Élodie Yung kot Elektra.

 

Bodočnost newyorške četrti Hell’s Kitchen

Daredevil se je skozi sezono nekaj naučil. Po vsem tem kaotičnem klanju je spoznal, da ni sam in vsemogočen. Ugotovil je, da se lahko marsikaj reši le s skupinskim delom. V luči celotne zgodbe, ki se plete okoli newyorške četrti Hell’s Kitchen, je ta nauk ključnega pomena za nadaljnji razvoj celotne zgodbe, saj bo ravno Daredevil tisti, ki bo v miniseriji The Defenders (2017) sklical vse superjunake iz svoje četrti.

A prva sezona te miniserije ni edino, kar se dogaja v okolici Hell’s Kitchena: pripravljata se prvi sezoni Luka Caga (30. septembra na Netflixu) in Iron Fista, nekje v ozadju pa se razvija prva sezona serije The Punisher in druga sezona Jessice Jones. Bo v vsem tem prostor še za tretjo sezono Daredevila? Po novem teaser trailerju sodeč, ja. A verjetno ne pred letom 2018. Nenavadno bi bilo, da bi se Daredevil zaključil, preden se prikaže njegov največji sovražnik. Glede na to, koliko časa se je v celi drugi sezoni posvetilo določeni osebi, ne dvomim, da je njegov največji antagonist tako rekoč za vogalom. In da bo to glavni sovražnik tretje sezone. Kadarkoli pač že bo.

 

Napovednik za 2. sezono:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=m5_A0Wx0jU4[/embedyt]

                              
(74) daredevil