17. 5. 2016 / Film/TV

DamNation

V Kinu Šiška so v okviru Kinodoka slovenskim gledalcem premierno predvajali ameriški dokumentarec iz leta 2014, ki govori o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti jezov ter njihovem vplivu na biodiverziteto in način življenja Američanov. Nekaj po osmi uri, ko se je film uradno pričel, so v pritličju kulturnega centra še vedno v vrsti čakali morebitni gledalci z denarnicami v rokah, vendar so karte že pošle.

 

Slovenci o jezovih verjetno ne razmišljamo prav pogosto. S tovrstno problematiko smo najbrž manj seznanjeni, med drugim zato, ker v naši bližini nismo vajeni orjaških betonskih konstrukcij, ki mrtvijo reke. Ogled so nam omogočili predvsem ljubitelji adrenalinskih vodnih športov in ribarjenja, ki so v neposrednem stiku z življenjem rek. V ZDA pa bi lahko govorili o kulturi jezov, saj predstavljajo pomemben del zgodovine. Jezovi so tako omogočili kot onemogočili preživljanje in življenje, povezani pa so tudi s kulturno produkcijo in seveda s politiko. Film opozarja predvsem na ekološko plat gradnje in rušenja jezov, v povezavi s političnimi manipulacijami in finančnimi špekulacijami, in predstavi biološki ter kulturni pomen posebneža med vodnimi prebivalci, lososa.

 

DamNation ponuja obilo čudovitih prizorov neobljudenih pokrajin Amerike, ki so se z jezovi precej omejile in spremenile celovito podobo Amerike. Odlika filma je ravno v fotografiji, peša pa v nekaterih neposrečenih potezah, ki niso igralske niti na način dokumentarca niti celovečerca. Pojavljajo se sentimentalni vnosi, ki ne sodijo v določene kadre, ki naj bi bili zgolj informativni. Gre za pretirano zanesenjaštvo, ki vodi v patetiko, kar je tako zelo neogibno in pogosto pokvari sicer dobre ameriške filme. Neosvetljena in izrabljena je v dokumentarcu indijanska dediščina in njihova povezanost z naravo. Namenjena je nekakšni čustveni obuditvi gledalca, vendar ob koncu izpuhti kot prazna, ezoterična pobuda za ohranitev življenja rek. Izstopajo odlomki, ki pokažejo, kako so se aktivisti kreativno lotili osveščanja Američanov, tako da so jezove domiselno poslikali, seveda skrivaj, ponoči in protizakonito.

 

Vsekakor dobronameren film nekoliko pouči tiste, ki s to tematiko nismo toliko seznanjeni, pa bi morda morali biti, še posebej, ker se, kot je ob zaključku povedal pobudnik dogodka, v naši neposredni bližini, na področju Balkana, namerava zgraditi 2700 novih jezov, medtem ko jih v Ameriki zadnja leta vse več odstranjujejo. Povabljeni smo bili na Balkan Rivers Tour, ki se odvija med 16. aprilom in 20. majem pri nas, na Hrvaškem, v Bosni, Črni Gori, Makedoniji in Albaniji. V sklopu »največje evropske akcije reševanja Rek« bodo organizirane kajak akcije, spremljali jih bodo razni dogodki in peticije, s katerimi bodo obiskovalcem skušali predstaviti problematiko in jih spodbuditi k premisleku, kot je to poskusil storiti DamNation.

 

Napovednik za film:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=8X2dYnTX55E[/embedyt]

                                        
(48) damnation