12. 5. 2015 / Film/TV

Cannes: zlata palma za Agnès Varda, predstavili se bodo tudi slovenski ustvarjalci

Na letošnjem Cannskem festivalu bo častno zlato palmo kot prva ženska prejela 86-letna francoska igralka in režiserka Agnès Varda, znana predvsem po filmih Vagabond in Jacquot de Nantes in po tem, da je (bila) ena izmed najpomembnejših ustvarjalk francoskega novega vala.

 

Ko pa smo že pri Cannesu, velja omeniti, da bo v sekciji Un certain regard (Posebni pogled) predstavljena tudi hrvaško-slovensko-srbska koprodukcija Zenit (Zvizdan) hrvaškega režiserja Dalibora Matanića. Prav tako se bo predstavilo še kar nekaj preostalih slovenskih ustvarjalcev in ustvarjalk.
V sklopu kratkih filmov Short Film Corner bo Slovenijo predstavljalo lepo število kratkih filmov, in sicer kratki film Vdih režiserja Blaža Završnika, Impromptu režiserke Sonje Prosenc, Sonny And The Last Room Hanne Szentepeteri in britanski film Such a Handsome Devil slovenskega režiserja Gašperja Hafnerja, ki živi in ustvarja v Londonu.
Miha Černec iz produkcijske hiše Staragara bo sodeloval v projektu European Film Promotion, v katerega se je uvrstil po uspehu na mednarodnih filmskih festivalih, ki ga je dosegel s koprodukcijskim celovečercem Zoran, moj nečak idiot.
Slovenski filmski center se bo s slovensko kinematografijo že dvanajstič zapored predstavil tudi na največjem filmskem sejmu na svetu (ki poteka istočasno s festivalom), kjer bodo zavrteli dva nova filma: grozljivko Idila, prvi celovečerni film režiserja Tomaža Gorkiča, in komedijo Šiška Deluxe, četrti celovečerni film režiserja Jana Cvitkoviča.
V Cannes se ponovno vrača tudi Grossmannov fantastični festival filma in vina iz Ljutomera, ki se bo tam predstavil. Ob tej priložnosti se bo prvič predvajala slovenska grozljivka.

 

Več si lahko preberete na:
http://www.rtvslo.si/kultura/film/castna-zlata-palma-za-mamo-francoskega-novega-vala-agnes-varda/364824
http://www.rtvslo.si/kultura/film/slovenski-filmi-ki-potujejo-v-cannes/364613

Leopard of Honor Photocall – 67th Locarno Film Festival