13. 4. 2016 / Film/TV

Brooklyn (rež. John Crowley, 2015)

Brooklyn nas popelje v petdeseta leta prejšnjega stoletja, v čas množične migracije Ircev v Ameriko. Spremljamo mlado Eilis (s to vlogo si je Saoirse Ronan priigrala nominacijo za oskarja), ki se odpravi iskat boljše življenje v Brooklyn. Razvoj junakinje je tako v ustvarjanju novega prežet z bolečo, vendar neizogibno izgubo starega in poznanega. Brooklyn nagovarja s precej univerzalno zgodbo o odraščanju in ustvarjanju življenja nekje daleč od doma in o času, ko v procesu iskanja svojega prostora pod soncem junakinja občuti, da ne pripada resnično ne eni in ne drugi celini.

 

Osamljenost v tujini prežene prva ljubezen, ko spozna Tonyja (Emory Cohen). V osrednjem delu filma izstopajo dodelani stranski liki, pozornost pritegneta predvsem Tonyjev mlajši brat (James DiGiacomo), zgovoren in zbadljiv osemletnik, in stroga, vendar simpatična najemodajalka (Julie Walters). V nadaljevanju filma, ob vrnitvi na Irsko, tolikšna dodelanost likov nekoliko umanjka, vendar prav to poudarja hrepenenje po ameriškem življenju in razpetost junakinje med vizijo dveh različnih življenjskih poti. Nepričakovane nove možnosti v domovini jo prevzemajo, obenem pa pogreša Brooklyn, za katerega se je močno trudila, da ga je ustvarila prijetnega. To se stopnjuje do trenutka, ko se v enem izmed ključnih prizorov Eilis odločno postavi zase in za svojo prihodnost, kar jo osvobodi.

 

Filmsko vzdušje subtilno soustvarjajo glasba in barve – menjujejo se topli in hladni toni, ko je to potrebno, kar še posebej izstopa pri panoramskih posnetkih, čustveno pa najbolj izstopa prizor, ko nekdo (Iarla Ó Lionáird) ob božičnem slavju vstane in zapoje irsko pesem Casadh an Tsúgái. Brooklyn je simpatična adaptacija istoimenskega romana avtorja Colma Tóibína, katerega lahkotnost poustvarja duhovit scenarij Nicka Hornbyja.

 

Napovednik za film:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=15syDwC000k[/embedyt]