10. 2. 2022 / Film/TV / Recenzija

Arhiv 81 (Archive 81)

Režija: Rebecca Sonnenshine
Igralska zasedba: Mamoudou Athie, Dina Shihabi, Julia Chan, Ariana Neal, Matt McGorry
Datum izida: 14. januar 2022 (Netflix)
Ocena: 8

Najdeni posnetki, skrivnosten kult in dva prepričljiva protagonista v dveh različnih časovnih obdobjih – to so osrednji elementi Netflixove nove serije Archive 81, ki kot mešanica žanrov fantastike, grozljivke in drame gledalca pritegne, hkrati pa ga preobrazi v detektiva, ki lahko skupaj z glavnima likoma rešuje skrivnosti.

Serija, ki ohlapno temelji na istoimenskem podkastu (Archive 81 podcast), nas popelje na potovanje skupaj z Danom Turnerjem (Mamoudou Athie), filmskim arhivarjem in kustosom v lokalnem muzeju, ki iznenada dobi neobičajno ponudbo za delo – obnoviti mora skrivnostne videoposnetke, ki so bili pred petindvajsetimi leti poškodovani v požaru. Videokasete je leta 1994 v okviru svoje disertacije o stanovanjski stavbi po imenu Visser, ki je kasneje skrivnostno zgorela, posnela študentka Melody Pendras (Dina Shihabi). Dan skupaj z gledalcem preko najdenih posnetkov postopoma spoznava njeno zgodbo. Ko se Melody preseli v stavbo Visser, začne odkrivati vse bolj bizarne in temačne stvari, ki nazadnje vodijo do razkritja skrivnostnega kulta. Iz zračnih odprtin odmeva srhljiva glasba, nekateri stanovalci se čudno obnašajo, ali pa se udeležujejo nenavadnih srečanj v kleti.

Vsi dogodki so zelo sumljivi in gledalcu je tako kot Danu takoj jasno, da nekaj ni v redu. Dan kmalu odkrije povezavo med posnetki in svojo družino, ki je ravno tako umrla v požaru. Melodyjina zgodba in raziskovanje skrivnostnih dogodkov ga čisto prevzameta, zato se odloči odkriti, kaj se je zgodilo z njo.

Takšno skakanje med obema časovnicama se mogoče sprva sliši zapleteno in gledalca skrbi, da preskokom med dogodki ne bo mogel slediti, vendar se ta strah razblini že v prvi epizodi. Od vsega začetka je popolnoma jasno kdo sta glavna junaka ter v katerem časovnem obdobju živita in tudi ko se njuni zgodbi skrivnostno začneta prepletati, je dogajanju enostavno slediti. Verjetno je ravno ta dvojnost eden izmed elementov, ki serijo naredijo tako privlačno in zanimivo. Čeprav se zdi, da bo zelo komplicirana, se nadaljevanka izkaže za preprosto in zelo gledljivo.

Gledalcu skozi osem epizod postopoma razkrije svoje skrivnosti, čeprav je tempo včasih zgrešen. Zgodi se, da se dogajanje odvija prehitro, spet drugič pa popolnoma obmiruje. Ker je serija označena kot grozljivka, gledalec pričakuje, da mu bo postreženo z večjo mero strašljivih prizorov, vendar se bolj nagiba na stran drame in fantastike – grozljivih dogodkov skoraj ni in ko zgodba gledalca privede do nadnaravnega kulta, napetost močno popusti, med drugim tudi zato, ker je razplet od tam naprej morda preveč predvidljiv in pričakovan.

Zaključek je sicer soliden, saj se vse skrivnosti in zagonetke razrešijo. Morda še najboljši zaključni element, ki gledalcu vzbudi zanimanje za morebitno nadaljevanje, je napet in vznemirljiv preobrat v zadnjih minutah končne epizode, ki popolnoma preseneti.

Igralska zasedba, sicer polna relativno neznanih igralcev, je osvežujoča in navdušujoča. Očitno je, da so glavni igralci talentirani, saj protagoniste upodobijo na atraktiven način, njihovi nastopi pa seriji dajejo efektivnost in prepričljivost.

Kot celota je Archive 81 zanimiva zgodba, ki ima sicer nekaj pomanjkljivosti, vendar ji lahko pogledamo skozi prste, saj je s svojimi ugankami in protagonisti dovolj zabavna, mikavna in skrivnostna, da pritegne gledalčevo pozornost. Vsekakor pa ne pričakujte grozljivke v klasičnem pomenu besede.


Lektorirala: Ivana Rosa