• Nasvidenje
Foto: Jana Jocif

  Ulf Nilsson: Nasvidenje

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Kaja Novosel

  Predstava ponudi nov pogled na smrt kot naravni del življenja, pri tem pa ne moralizira ali vsiljuje, temveč vso občinstvo – tudi nas, starejše, spodbuja k premisleku o soočanju z nečim, na kar se nikoli ne moremo zares temeljito pripraviti.

 • 1132036

  Simona Semenič: še ni naslova

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Ajda Bračič

  Telesa igralcev so igralska telesa, izpraznjena do gole funkcionalnosti, da bi se lahko zgodbi podvrgli, da bi lahko postali od zgodbe obsedeni: da, te zgodbe, ki obseda tako, kot obsede kakšen demon iz kraja tam čez.

 • koda L
Foto: SNG Opera in balet Ljubljana / Darja Štravs Tisu

  koda L

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Eva Kryštufek

  Milko Lazar v operi koda L ruši tradicionalne predstave o tem, kako naj bi operno delo izgledalo in zvenelo. Prav zaradi svoje nekonvencionalnosti, zahteva koda L tudi nekonvencionalnega poslušalca.

 • Vuono - White Dots

  Vuono – White Dots

  Rubrika: Glasba / Recenzija
  Avtor(ji): Petra Lesjak

  Finska kraut-pop skupina Vuono se na debitantski plošči White Dots zateka po navdih k pomladnemu prebujanju in gradi spevne, a obenem neulovljive, krautrockovske zvočne stvaritve.

 • cusk

  Rachel Cusk: Obris

  Rubrika: Literatura / Recenzija / Knjige
  Avtor(ji): Domen Bertoncelj

  V trilogiji Obrisov ima glavno besedo poslušalka, ki je hkrati pripovedovalka. Zaradi izgnanstva iz tradicionalnega veznega tkiva, kot so družina, zakon, ipd., izgubi svojo identiteto in se počuti kot izgnanka v svetu pohabljencev.

 • Sergej Polunin
Foto: Tatjana Todorovič

  Sergej Polunin: Paradoks Sacré – Epilog

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Živa Kadunc

  Oishi se je posvetila raziskovanju zasebnega življenja Nižinskega ter predstavo nakazala kot inovativno poustvarjanje njegovih del in giba vrhunskega plesalca.

 • BEDENJE_PeterUhan_12

  Nebojša Pop-Tasić: Bedenje

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Mojca Podlesek

  Mnogo je zgodb, ko preteklost tepe po glavi sedanjost ali jo celo ulovi, v besedilu Nebojša Popa-Tasića pa se v nočnem bedenju združita zemeljski svet in svet naših prednikov v intimi enega samega lika.

 • thumb_2300_book_big

  Éric Vuillard: Dnevni red

  Rubrika: Literatura / Recenzija / Knjige / Kritike
  Avtor(ji): Tija Zupančič

  V današnjem času, ob ponovnem pojavu in vzponu fašizma, nas pričujoča knjiga opozarja na to, kako se lahko spregledajo nevarni družbeni pojavi, čeprav se dogajajo tukaj in zdaj.

 • thumb_2297_book_big

  Ingo Schulze: 33 trenutkov sreče

  Rubrika: Literatura / Recenzija / Knjige / Kritike
  Avtor(ji): Barbara Rehar

  V vseh 33 zgodbah je vzdušje gogoljevsko, z bizarnimi in ponekod opolzkimi preobrati. Schulze ustvari galerijo likov, ki so jih rodile krute družbene in politične razmere in niso prizanesle ne domačinom ne tujcem.