8. 10. 2016 / Podobe / Reportaža

Bridges

DobraVaga nove reške umetnosti

Glasba, kava, pivo, kup mladih umetnikov. Eden je slikal, drugi so obešali dela na stene, tretji so sedeli pri mizah in se pogovarjali. Tako je izgledalo torkovo popoldne v DobriVagi, kjer se je naslednji dan odprla prodajna razstava mladih hrvaških ustvarjalcev, poimenovana Bridges. Mostovi, ki simbolično povezujejo Reko in Ljubljano, mlade ustvarjalce, umetnike ter umetniško sceno tu in tam. Mladi slovenski umetniki so se v reški galeriji Kortil predstavili novembra lani z razstavo Common Space, tokrat pa so hrvaški umetniki vrnili obisk.

Foto: Bonino Englaro
Foto: Bonino Englaro

”Pridi,” je rekel Antonio Kiselić, izvršni producent, da bi me popeljal po razstavi. Pa sva namesto po prostoru odšla iz galerije na ulico in se sprehodila ob Plečnikovi tržnici. Strašno se mu dopade ta del, pravi, pa kako je zanimivo, ko prideš v galerijo in vohaš ribe iz sosednje ribarnice. Želel je vhod na razstavo prestaviti na drugo stran, da bi obiskovalci morali vstopati skozi ribarnico ter od tam na razstavo, s čimer bi spremenil percepcijo galerije kot nekega svetega prostora, a je ribarnica popoldan žal že zaprta. Za izkušnjo razstave, kot si jo je zamislil Antonio, pa je galerijo najbolje obiskati do četrte ure popoldan, čeprav bo vonj po ribah prisoten še kakšno uro dlje.

Foto: Bonino Englaro
Foto: Bonino Englaro

13 umetnikov je prišlo razstavljat v DobroVago, nekateri so študentje reške Akademije uporabnih umetnosti, drugi pa samostojni reški in zagrebški ustvarjalci. S kuratorico razstave, mlado magistrico umetnostne zgodovine Katarino Podobnik, se predstavljajo z deli v najrazličenjših tehnikah in materialih. Dela, nekatera nastala prav za to priložnost, bodo na ogled en mesec, torej do začetka novembra.

Foto: Bonino Englaro
Foto: Bonino Englaro

Tanja Blašković mi pove, da je to njena prva prodajna razstava, pa ni edina, kar nekaj jih svoja dela prvič na tak način predstavlja publiki, nekaj jih tudi prvič razstavlja v drugem mestu, drugi državi. Vsi pa se strinjajo, da je tak način sodelovanja odlična priložnost za mlade umetnike, da se pokažejo, da so vidni. Dodajajo še, da si želijo nadaljnjega sodelovanja z ljubljansko galerijo.

Foto: Bonino Englaro
Foto: Bonino Englaro
Foto: Bonino Englaro