• hoffmannove-pripovedke2-6_large

  Jacques Offenbach: Hoffmannove pripovedke

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Žiga Kovač

  Če se je pri kakšni od prejšnjih uprizoritev zdelo, da je težava v vodstvu, ki izbira neprimeren repertoar za domači ansambel, se je ta tokrat odlično izkazal in končno znašel v operi, ki mu je tako glasovno kot igralsko pisana na kožo.

 • ME5193

  Honoré de Balzac: Mercadet ali Poslovni človek

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Kaja Novosel

  Kljub mestoma spodletelim poskusom modernizacije pa predstavi kljub vsemu uspe ustvariti nek koherenten svet, v katerem dogajanje teče gladko in organizirano ter popolnoma podvrženo Mercadetovim spletkarskim igricam, ki se jim podrejajo vsi.

 • Modro črnilo

  Enya Belak Gupta: Modro črnilo

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Maša Radi

  Koreografinja v predstavi prepleta dve področji: birokracijo, s katero se povezuje tudi v dosje oblikovan gledališki list in tematiko odnosa med dvema plesalcema na odru.

 • Heroj-2.0--093foto.nada.zgank_b

  Uroš Kaurin in Vito Weis: Heroj 2.0 – Predstava vseh predstav

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Irina Lešnik

  Igralca in avtorja projekta skoraj znanstveno secirata gledališko umetnost na sestavne dele, ki (podobno kot igralca sama) pred nami obstanejo goli, okleščeni izumetničenih metafor in prosti teže sporočila.

 • Foto: Andi Bančić

  Matija Ferlin: Antigona

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Maša Radi

  Matija Ferlin je na odru kot neke vrste bog, saj ravno s premikanjem predmetov spominja na igrajočega se otroka, ki zaprt v svojem svetu ustvarja svoje svetove.

 • sovica-oka-4

  Svetlana Makarovič: Sovica Oka

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Neža Zore

  Predstava je zanimiva mešanica med novim in starim – tistim, kar se lahko venomer spreminja in tistim, kar zavoljo svoje prvobitnosti ostaja nedotaknjeno.

 • 1Q9A7256

  Drago Ivanuša: Orlando

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Neža Bohinc

  Predstava nam uprizarja zanimivo in aktualno tematiko, ki jo igralski ansambel prikazuje prek elementov, ki pa na določenih mestih ne delujejo kot smiselna celota in zato razbijajo potek dogajanja na odru.

 • vihar-v-glavi-1

  Ned Glasier, Emily Lim in Company Three: Vihar v glavi

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Zala Norčič

  V novi uprizoritvi v Ljubljanskem Lutkovnem gledališču si je režiser Primož Ekart sposodil le koncept, idejo in znanstveno podlago, sam tekst predstave pa je nastajal sproti, skozi neštete vaje, improvizacije, domače naloge.

 • MATICEK_PeterUhan_009

  Anton Tomaž Linhart: Ta veseli dan ali Matiček se ženi

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Benjamin Zajc

  Osredotočenost na originalno besedilo sicer izkaže spoštovanje do avtorja in ga prikaže v njegovi veličini, a žal ostaja le na tem nivoju.