• O_CEM_GOVORIMO_PeterUhan_08

  Čakajoč Supermana: O čem govorimo, ko govorimo o ljubezni

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Mojca Podlesek

  Ljubezen v predstavi ni romantično izumetničena ali naturalistično zbanalizirana, temveč je preprosto odnos med ljudmi. Če je ljudi sto in se med njimi lahko splete tisoč ljubezenskih odnosov, potem je načinov, kako govoriti o ljubezni, neskončno.

 • tihi-vdih

  Nejc Gazvoda: Tih vdih

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Kaja Novosel

  Male družinske tragedije, medsebojni odnosi družinskih članov in posamezne skrbi, dileme in frustracije vsakega lika posebej ustvarijo celoto, ki je tako zelo naša, da se nas močno dotakne.

 • la_MUSICA_V

  Marguerite Duras: La musica II

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Nika Žunič

  Besede zajemajo vse razsežnosti čustev, v nobenem trenutku pa ne zaidejo na polje patetičnega, kar glede na tematiko predstave ni nekaj lahko dosegljivega.

 • moski-z-nozemkompozicija-9

  Milko Lazar, Drago Ivanuša: Moški z nožem / Kompozicija

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Benjamin Zajc

  Predstava postreže z različnimi možnostmi, ki jih ponuja baletni oder, hkrati pa se zaokroži v skupni ideji problema človekove eksistence v današnjem svetu, ki v baletni formi dobi drugačno, estetizirano podobo.

 • Foto: Peter Uhan

  Gotthold Ephraim Lessing: Emilia Galotti

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Irina Lešnik

  Stoletja minevajo, problem ostaja.

 • _MG_1_b

  Pippo Delbono: Radost / La Gioia

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Tjaša Lešnik

  Predstava se izmika klasični postavitvi - gledalec ima občutek, da je priča ritualu, nizanju drobcev neke nore zgodbe, katere del postane tudi sam. Čustvovanje je vseobsegajoče in neizbežno, sestavljeno je iz bolečine, strahu, navdušenja in veselja.

 • Foto: Luca Del Pia

  Pippo Delbono: Evangelij / Vangelo

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Tjaša Lešnik

  Režiser se dela loti na svoj način: s slavljenjem svobode, lepote in ljubezni. Krščanstvu nadene nov obraz, ki se odvrne od podob trpečega Kristusa, strahu pred grehom in starih dogmatičnih prepričanj.

 • Madman3_b

  Nikolaj Vasiljevič Gogolj: Zapiski blazneža

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Tjaša Lešnik

  Performans je nevsiljivo vse bolj ganljiv, ker Popriškin v svetu ne vzbuja nikakršne empatije - zaradi svoje odklonskosti je odrinjen na rob in prisiljen prenašati skoraj mučilne ukrepe, da bi mu iz glave izbili »nezdrave« ideje.

 • Foto: Sara Anke

  Ingrid Berger Myhre: Vrzeli

  Rubrika: Oder / Recenzija
  Avtor(ji): Maša Radi

  V duhu tega koreografskega dela, pri katerem bi bila kakršna koli opis ali analiza preveč posplošena, zato tokrat namesto umeščanja različnih elementov v kontekst celotne predstave zapisujem besedilo z vrzelmi, ki naj si jih bralec zapolni sam.