23. 10. 2016 / Oder

51. Festival Borštnikovo srečanje: 9. dan

Predzadnji dan festivala je postregel še z zadnjimi predstavami, od tega kar dvema tekmovalnima. Ogledali smo si lahko AGRFT produkcijo “Hiša Bernarde Alba”, “Drame princes” Slovenskega mladinskega gledališča in celjsko “Rose Bernd”.

 

 

Sama sva danes obiskala le “Hišo Bernarde Alba”, ki naju je navdušila, hkrati pa v nama vzbudila razmislek o temačnosti življenja nekaterih ljudi in dejstvu, da so bile vse letošnje festivalske predstave nekako nagnjene v to smer.

 

 

Skupno smo si tako lahko ogledali kar 27 predstav, 14 pogovorov, 2 razstavi, 2 simpozija ter 2 sklopa pogovorov in bralnih uprizoritev na temo Švedskega fokusa. To prej omenjeno prevladujočo temo letošnjega Borštnika bi lahko opisala kot tragikomičnost banalnega, vsakdanjega življenja, skorajda kot distopijo vsakdanjega. Skozi predstave smo imeli možnost videti raznovrstna življenja za štirimi stenami, ki se oziroma bi se lahko dogajala tudi v sosednjih stanovanjih naših domov. Tako letošnji festival oddaja močno sporočilo, ki nam pravi, da moramo vedno spoštovati sočloveka in se truditi delati dobro v svetu, saj nikoli ne vemo, kaj se skriva za barvito družbeno masko vsakega posameznika.

 

 

Le upava lahko, da so obiskovalci Borštnika uspeli uvideti to, nekoliko klišejsko sporočilnost in da ni zrasla le na najinem zelniku. Vsekakor je sporočilo pomembno predvsem za mlade gledališčnike, ki še razvijamo svoje ideje in smo na festivalu lahko spremljali delovanje in pošiljanje idej publiki izkušenih kulturnikov. In kot je rekel Borut Veselko na jutranjem pogovoru o predstavi “Pred upokojitvijo”; mladi smo tisti, ki moramo izpuliti zlo, ki postaja vse bolj banalno, iz sveta, kakor naše babice pulijo plevel iz vrta.

 

 

Jutri pa nas čaka še zadnje dejanje Borštnikovega srečanja in s tem zadnji letošnji zapis na to temo …

img_20161023_085857