6. marec, 2016 / Glasba

Kratkice (9. teden, 2016): Anderson .Paak, Animal Collective, Hinds, Surgeon

Jan
Podbevšek

HIS F(X)
urednistvo@koridor-ku.si

Anderson .Paak – Malibu: +
Anderson .Paak je fant, ki si že nekaj let ustvarja R&B kariero, lani in letos pa mu je to v polni meri uspelo. Verjetno ima tukaj vmes prste njegova nova založba Aftermath, ki jo je ustanovil Dr. Dre. Tako je Anderson sodeloval že pri Drejevem albumu Compton poleti 2015, na začetku letošnjega leta pa nam je postregel s sicer lahkotno R&B ploščo Malibu, ki pa vseeno vsebuje tudi več soul, jazz in hip-hop “primesi” in s tem vsaj za letos postavlja določen standard R&B simpatičnosti ter nas lahko primerno in kvalitetno zabava v sončnih ali deževnih dneh. D. B.

 

Skladba “Am I Wrong” (feat. ScHoolboy Q):

 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=vvPeJLcK2Lk[/embedyt]

 

 

——————————————–

 

Animal Collective – Painting With: –
Tokrat Animal Collective na žalost odhajajo po sledeh prejšnje plate Centipede Hz (2012), ki je bila po dobrem desetletju zelo zadovoljivega materiala pravo razočaranje. Sedaj, s Painting With, so se vendarle malce “zadržali” ter vrnili k barvitejšim koreninam. A zopet je preveč vsega; poslušalcu komajda pustijo dihati, vse skladbe pa so skrajno “in your face”, kar je bendu sicer odlično uspelo, npr. s “Strawberry Jam” ali pa “Here Comes The Indian”, le da je bila na teh dveh platah kaotičnost mnogo bolje premišljena ter umeščena – nikamor se jim ni zares mudilo.
Kljub temu je na novem albumu nekaj skladb, v katerih, če jih izoliramo iz plate, lahko uživamo, in ki nam morda dajo nekaj upanja za boljšo prihodnost benda. Te so “Floridada”, “Spilling Guts” ter “Golden Gal”, slednja pa je pred kratkim dobila še videospot. F. S.

 

Skladba “Golden Gal”: https://www.youtube.com/watch?v=Y7O0rBGSqjI

 

——————————————–

 

Hinds – Leave Me Alone: o
Pusti me pri miru” ne opiše energije, ki jo oddajajo članice madridske all-girl skupine Hinds, razen če pravi “pusti me pri miru, ko se na polno zabavamNa njihovem prvencu se spevni in preprosti kitarski rifi, ki se prepletajo z razgibanimi menjavami ritma in osnovnimi ljubezenskimi spoznanji, ki skupaj spominjajo na komade skupin tipa Arctic Monkeys, ki so tudi inspiracija te skupine. Besedila so humorna in odprta za krike, ki najbolj zaživijo v živo, ko skupina ne more narediti napačne poteze. Za prvenec je odlično, se pa porodi vprašanje, če lahko prinesejo Hinds še kaj drugega? R. B. G.

 

Skladba “Castigadas en el Granero”: https://www.youtube.com/watch?v=4Fu7wpRz87Q

 

——————————————–

 

Surgeon – From Farthest Known Objects: o
Britanski techno mojster Anthony Child aka Surgeon se v 2016 vrača na police s sedaj že osmim dolgometražnim izdelkom, izdanim pod titulo lastne založbe Dynamic Tension. Slabo uro dolg From Farthest Known Objects je Childova vrnitev v klasične 4/4 techno okvire po kratki eksperimentalni ambientalni ekskurziji – in vrne se v prav surovi maniri. Tu bi zaman iskali zibajoč bas, nalezljive melodije in tonalna okolja; gre za osem sterilnih, a prefinjenih in neizprosnih komadov, ki se otresajo večine konvencionalnih zvokov in se oklepajo samega temelja tehnaže – tj. kick bobna. A. B.
Skladba “GN 108036 DTRLP03”: http://www.youtube.com/watch?v=N8xTx3nCtic

               
Anderson-Park-Malibu-Cover-Billboard-650×650