• Datum objave: petek, 15. julij 2016
 • Nominacije za nagrade emmy 2016

  V četrtek, 14. julija, so bile napovedane nominacije za ameriške emmyje, ki nagrajujejo najboljše, kar ponuja ameriška televizija. Serije Igra prestolov, Hiša iz kart, Veep, Fargo in nepričakovano tudi Ljudstvo proti O. J. Simpsonu: Ameriška zločinska zgodba so letos v ospredju, medtem ko so Penny Dreadful, Jessica Jones, Outlander, Daredevil ter Sense8 precej v ozadju in se morajo zadovoljiti z zelo malo nominacijami, pa še te niso v glavnih kategorijah. Med izključenimi najbolj bode v oči odsotnost odličnega Iwana Rheona (Ramsay Bolton, Igra prestolov) ali pa kateregakoli igralca ali igralke iz serij Daredevil in Jessica Jones.

   

  Tekma za najboljšo dramsko serijo

   

  Kdo bo odnesel nagrado za najboljšo dramsko serijo, je na videz odprto vprašanje. Igra prestolov, Mr. Robot in Hiša iz kart imajo največje možnosti za zmago, a napovedati zmagovalko je skoraj nemogoče, saj ima vsaka izmed njih svoje prednosti in slabosti. V tem trenutku so to verjetno najboljše tri serije na ameriškem ozemlju, tako glede zgodbe, igralske zasedbe, števila gledalcev/oboževalcev. Downton Abbey pa je pri svoji zadnji sezoni, zato ne bi bilo nič čudnega, če bi za slovo odnesla kak kipec ali dva.

   

  Igra prestolov se je povzpela na Olimp serij

   

  Tudi letos je program z največ nominacijami spet Igra prestolov s 23 nominacijami, eno manj kot lani. Od leta 2011 je serija skupno zbrala 106 nominacij za emmyje, kar jo je pripeljalo na Olimp. Na samem vrhu je v družbi nepozabnih serij: Sopranovi (111 nominacij), Oglaševalci (116), Cheers (117 nominacij) in Urgenca (kar 124 nominacij). Od igralcev so ponovno nominirani Peter Dinklage (Tyrion Lannister), Lena Headey (Cersei Lannister) in Emilia Clarke (Daenerys Targaryen). Prvič sta nominirana Kit Harrington (Jon Snow) in Maisie Williams (Arya Stark). Serija je med drugim nominirana tudi za najboljšo dramsko serijo, za najboljši scenarij (epizoda Battle of the Bastards, kakopak). Odlična zadnja epizoda sezone pa je bila nominirana le za kostumografijo, ki jo je pripravila Michele Clapton, kjer je seveda žarela bojna obleka prve kraljice Westerosa. Deseta epizoda bi si zaslužila še vsaj nominacijo za glasbo.

   

  Bodo ženske spet pisale zgodovino nagrad emmy?

   

  Seznam nominacij za glavno žensko vlogo v dramski seriji se v enem letu ni kaj dosti spremenil: Viola Davis (Annalise Keating, Kako se izmazati z umorom) in Robin Wright (Claire Underwood, Hiša iz kart) sta spet glavni tekmeci. Davis je z lansko zmago postala prva temnopolta ženska, ki je zmagala v tej kategoriji, Wright pa je za vlogo prve dame ZDA nominirana že četrto leto zapored. Od njiju bi si letos nagrado najbolj zaslužila prav slednja, saj je v letošnji sezoni svojo vlogo izpeljala in izpilila kot še nikoli. Zgodovina nagrade se piše v kategoriji glavne ženske vloge v komični seriji. Igralka Julia Louis-Dreyfus je bila spet nominirana za svojo vlogo predsednice ZDA v komični seriji Veep. V tej kategoriji je za isto vlogo zmagala že štirikrat zapored. Če bo letos spet, bo to njena peta zaporedna zmaga za isto vlogo, kar bo rekord kategorije.

   

  Nepričakovane nominacije: The Americans, Mr. Robot in RuPaul

   

  The Americans je v preteklosti že bila nominirana, ampak za bolj stranske nagrade, letos pa je pri glavnem koritu: najboljša dramska serija, najboljši glavni igralec in igralka v dramski seriji, najboljša gostujoča igralka in najboljši scenarij dramske serije. A težko bo odnesla kak kipec, saj je konkurenca huda kot še nikoli. Mr. Robot je nominiran za kar 6 nagrad. Pot do kipcev je tukaj lažja: kot že rečeno je Mr. Robot resen kandidat v kategoriji najboljša dramska serija, še bolj pa v kategoriji glavni igralec dramske serije, kjer je seveda nominiran Rami Malek. Zmago mu lahko vzame le Kevin Spacey, ki je prav tako kot svoja serijska soproga v zadnjih štirih letih dobil nominacijo za predsednika Underwooda, zmagal pa še nikoli. Po osmih sezonah se je med nominacijami nepričakovano prvič znašla tudi ameriška drag queen RuPaul s svojim programom RuPaul’s Drag Race in sicer v dveh kategorijah: najboljši voditelj reality šova in najboljša kostumografija za variete, reality šov ali nefikcijski program.

   

  Zmagovalci bodo znani 19. septembra zjutraj. Do takrat pa lahko le ugibamo, kdo bo slavil v kateri kategoriji in kdo v skupnem seštevku. Kakorkoli se bo tekma za nagrade zaključila, je vsem jasno, da smo na začetku zlate dobe televizije in da so, razen redkih izjem (Domovina je dokaj kmalu izgubil morebiten čar iz prve sezone), vse nominirane serije vredne ogleda. Tako da vzemite v roke seznam nominacij (dosegljiv tukaj) in nadoknadite tiste serije, ki jih še niste pogledali. Poletje je pravi čas za to.

  Sorodni članki: