25. 6. 2017 / Film/TV

Nepričakovano očka (Demain tout commence, rež. Hugo Gélin, 2016)

Samuel (Omar Sy) je žurer in ženskar, ki brezskrbne dni preživlja na jugu Francije. To se nepričakovano spremeni, ko ga po prekrokani noči z obiskom preseneti ženska iz preteklosti (Clémence Poésy), ki mu brez razlage prepusti novorojenko, za katero trdi, da je njegova.

 

Nepričakovano očka je priredba mehiškega filma Navodila niso priložena (No se aceptan devoluciones) iz leta 2013. Kot taka nudi malo novega. Gejevska vloga (Antoine Bertrand kot Bernie), ki je v mehiški različici pripadala stranskemu liku, se prenese na nov lik v ospredju in pridobi na komičnosti, ostane tudi jezikovna prepreka, s katero se srečuje protagonist ob selitvi v sosednjo državo. Prisrčen odnos med očetom in hčerjo ter žive barve zaznamujeta tudi francosko različico, humor pa je, četudi neizviren, prav tako učinkovit.

 

Bliskovite spremembe v likih so malo verjetne, zgodba se pravemu razvoju izogne s časovnim preskokom. Protagonist si navdušeno natakne starševske čevlje, kakor hitro je očitno, da matere ne bo našel zlahka, njegov delodajalec, popoln neznanec in brezskrbni samec, pa dvojici brez ceremonij ponudi svoj dom in pomoč pri vzgoji.

 

Dogajanje je zgrajeno na srečnih naključjih, pravega zapleta pa pravzaprav ni, saj gledalec po prvih nekaj vskokih deus ex machine hiter razplet predvidi že vnaprej. Čeprav film igra na struno sočustvovanja z otrokom, gledalca, ki čaka kaj več, pusti mlačnega.

 

Napovednik za film:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=SdV9HstW_0I[/embedyt]

(152) nepričakovano očka