• Datum objave: ponedeljek, 19. september 2016
 • Nagrade emmy 2016

  V nedeljo, 18. septembra, so v Microsoft Theatru v Los Angelesu podelili nagrade emmy, ki nagrajujejo najboljše, kar ponuja ameriška televizija. Največji zmagovalki sta seriji Igra prestolov, ki je postala največkrat nagrajena serija v zgodovini, in Ljudstvo proti O. J. Simpsonu: Ameriška zločinska zgodba. Največja poraženca večera pa sta seriji Hiša iz kart, ki je bila nominirana za trinajst kipcev, prvič v svoji zgodovini pa je nezasluženo odšla praznih rok, ter serija Fargo, ki je od 18 nominacij odnesla le dva kipca, pa še to za kinematografijo in zvok.

   

  Igra prestolov je zasluženo dobila 12 kipcev, pri čemer velja omeniti nagrado za najboljšo dramsko serijo, nagrado za najboljši scenarij in nagrado za najboljšo režijo, obe za epizodo Battle of the Bastards. Igra prestolov je serija, ki iz sezone v sezono postavlja nove standarde za televizijske serije, najbolj pa blesti ravno omenjena epizoda. So pa nasprotno prav igralci Igre prestolov veliki poraženci, saj so že spet ostali praznih rok. V kategoriji stranske ženske vloge je zmaga šla v roke Maggie Smith za serijo Downton Abbey, kar je škoda, saj bi si zmago bolj zaslužile prav nominiranke iz Igre prestolov z Leno Headey na čelu. Tako edini igralec Igre prestolov z emmyjem ostaja Peter Dinklage, ki je bil nominiran že šestkrat, torej vsako sezono, slavil pa dvakrat.

   

  Miniserija Ljudstvo proti O. J. Simpsonu: Ameriška zločinska zgodba je odnesla precejšnje število nagrad. Zmagala je kot najboljša miniserija, igralci pa so odnesli vse kipce v kategorijah, v katerih so bili nominirani. Za glavno moško in žensko vlogo v miniseriji sta tako svoja prva kipca v karieri odnesla Courtney B. Vance in Sarah Paulson, za stransko moško pa je svoj prav tako prvi kipec odnesel Sterling K. Brown. Zmago v kategoriji najboljša miniserija bi si sicer bolj zaslužila druga sezona serije Fargo, a je Ljudstvo proti O. J. Simpsonu: Ameriška zločinska zgodba v ZDA pravi hit, ki odpira nov zorni kot na zgodovino, v tem primeru na verjetno medijsko najslavnejši ameriški sodni proces vseh časov.

   

  Prejemnika nagrad za glavno vlogo v dramski seriji sta Tatiana Maslany in Rami Malek. Za slednjega je bila zmaga pričakovana, saj je Malekov lik iz serije Mr. Robot požel hvalo z vseh strani. Za Tatiano Maslany iz serije Orphan Black pa je zmaga največje presenečenje večera, saj se je zdelo, da bo konkurenca ostalih igralk prehuda. Tatiana Maslany namreč upodablja več kot 10 klonov, kar je zagotovo najtežja in najobsežnejša vloga vseh televizijskih serij, a vedno tako odlično opravi, da se gledalcu včasih zdi, da za vsem ne stoji le ena sama igralka. Največ možnosti za zmago sta v tej kategoriji imela še predsedniški par Robin Wright in Kevin Spacey iz serije Hiša iz kart, ki sta v četrti sezoni končno spet našla kemijo.

   

  Letošnja podelitev pušča občutek, da je ne glede na hudo konkurenco večina kipcev šla v prave roke. Z nekaterimi odločitvami žirije pa se je vseeno težko strinjati, predvsem z zmagovalko v kategoriji ženska stranska vloga v dramski seriji (Maggie Smith za Downton Abbey), saj bi si nagrado bolj zaslužila Lena Headey, ki je v šesti sezoni svoj lik še bolj izpilila in dopolnila, medtem ko Maggie Smith svojemu liku že dolgo časa ni prinesla nič novega.

   

  Prihodnje leto bo za nagrade emmy vsekakor bolj zanimivo, saj bo Igra prestolov zaradi kasnejše premiere 7. sezone prvič odsotna. Zato se bodo sprostila vsa mesta, ki jih serija že šest let zaseda. Tako bomo mogoče izvedeli, katera serija bo naslednji hit ameriške televizijske industrije.

   

  Seznam vseh zmagovalk in zmagovalcev je dostopen tukaj.

  Sorodni članki: