9. 6. 2017 / Film/TV

Logan: Wolverine (Logan)

Dandanes večina blockbusterjev ne tvega. Naj bodo v splošnem še tako kvalitetni, vse prevečkrat podlegajo ustaljeni formuli – predvidljivost je v njih tako pogosta, da je skoraj ni pošteno imeti za pomanjkljivost. Logan se tej pasti elegantno ogne tako, da z žanrom, ki mu po vsem videzu pripada, pretrga vse vezi, ne da bi se jih pri tem kakorkoli sramoval. Kar ostane, je zrela zmes vesterna in drame, ki se ponaša z nekaj izvrstnimi akcijskimi sekvencami in ki je dodani znanstvenofantastični elementi niti najmanj ne ovirajo.

 

Wolverine je bil izmed neznanske množice Marvelovih Mož X eden redkih, ki so dobili lastno serijo stripov in tisti, ki so si ga filmski studii zamislili kot središče skupine; moči tega antijunaka (bliskovito celjenje, živalski čuti in smrtonosni kremplji) morda niso pretirano zanimive, a na njegovi kolerični in cinični osebnosti je nekaj nenavadno človeškega ter zapomnljivega. Zaradi vzkipljivega značaja dobro srce (ki ga vsekakor ima, naj se ga še tako trudi skriti) pride toliko bolj do izraza. Na velikem platnu smo ga (vključno z letošnjim filmom) videli kar devetkrat; v večji ali manjši meri se je pojavil v vsakem delu franšize, Hugh Jackman pa ga je z odliko upodabljal tudi v filmih, ki so ga pustili na cedilu. Tako je bilo denimo takrat, ko je igral glavno vlogo: filma Možje X na začetku: Wolverine (X-Men Origins: Wolverine) ter Wolverine (The Wolverine, 2013), ki mu namreč nista dala veliko manevrskega prostora. James Mangold, ki je režiral slednjega, je trilogijo na srečo zaključil s filmom, ki ima povedati več kot prvi in drugi del skupaj: zgovorno je že dejstvo, da je protagonist tokrat naslovljen s svojim človeškim imenom.

 

Wolverine je bil, čeprav je to le redko priznal, venomer psihično obremenjen, v Loganu pa je po vsem videzu dosegel dno. Leta 2029 je svoja zapita senca: zaradi zastrupitve z adamantiumom ga zapušča sposobnost zdravljenja, življenje počasi odteka iz njega, njegovo duševno stanje pa je morda še slabše od telesnega. Povrhu se tudi prihodnost njemu podobnih zdi vse prej kot rožnata, saj se že četrt stoletja ni rodil noben mutant. Životarjenje bržda zadnje trojice mutantov – poleg Wolverina še Caliban (Stephen Merchant) in ostareli Profesor X (Patrick Stewart) – dodatno otežujejo njihovi načeti odnosi ter dejstvo, da Profesor X trpi za Alzhaimerjevo boleznijo, kar glede na njegove izredno močne telepatske sposobnosti ne pomeni nič dobrega. Njihova rutina je prekinjena, ko se vanjo vmeša mlada mutantka Laura Kinney (izvrstna Dafne Keen), ena od otrok, ki jih je zlovešča korporacija Transigen gojila v vojaške namene. V demoralizirano druščino posije žarek upanja; začne se iskanje ostalih preživelih mutantov, žal pa tudi beg pred Transigenom in njegovim vodjo, Donaldom Piercem (Boyd Holbrook).

 

Logan se nikakor ne zdi obrtniški. Oznako R si zares zasluži; elementi, kot so krvavo nasilje in kletvice, niso namenjeni provokaciji, temveč se mu preprosto prilegajo. Tematike, ki jih načenja, so za film te zvrsti vse prej kot tipične, denimo sprijaznjenje z minljivostjo in močno hrepenenje po boljšem življenju, ki pa ne bo in ne more biti uresničeno. Ton je pogosto skoraj Camusovski – upanja namreč tako rekoč ni. Ganljivost, izhajajoča iz likov, ki v nemogočih razmerah še niso pozabili na svojo človečnost, nikdar ni sama sebi namen, k njeni verodostojnosti pa pripomore izvrstna igra vse zasedbe. Pohvaliti velja zlasti Keenovo, ki se ji sodeč po tukajšnjem nastopu obeta lepa prihodnost, ter seveda Jackmana in Stewarta, ki svojima dolgoletnima vlogama dodata novo dimenzijo in pokažeta vse, česar sta zmožna.

 

Spodrsljaji se pojavijo šele v zadnjem delu, kjer množica likov sicer tako minimalističnemu filmu ne pristoji, toda ob tako rekoč idealnem zaključku jih ni težko odmisliti. Po bombastični in nepremišljeni Apokalipsi (X-Men: Apocalypse, 2016) so Možje X vsekakor ponovno na pravi poti.

 

Po 17 letih izvrstnega upodabljanja Wolverina se je Hugh Jackman od franšize, katere kvaliteta je pogosto nihala, na srečo poslovil v velikem slogu – Logan se namreč uvršča med najboljše filme serije Možje X, če že ne v njen vrh.

 

Napovednik za film:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=Div0iP65aZo[/embedyt]