7. 5. 2016 / Film/TV

Knjiga o džungli (The Jungle Book)

Letošnja Knjiga o džungli je naslednja v valu ekranizacij animiranih Disneyjevih klasik po Alici v čudežni deželi (Alice in Wonderland, 2010), Čarovnikovem vajencu (The Sorcerer’s Apprentice, 2010), Zlohotnici (Maleficient, 2014) in Pepelki (Cinderella, 2015). Omenjene filme brez težav preseže in je obenem najbrž najboljša interpretacija znamenitega romana nobelovca Rudyarda Kiplinga doslej, čeprav je le ena izmed mnogih. Navdih črpa iz Disneyjevega animiranega filma iz leta 1967 (izposodi si denimo določene prizore, ki jih v knjigi ni), a je sprememb dovolj, da ga lahko imamo za samostojno adaptacijo.

 

V preprosti, a očarljivi zgodbi o dečku po imenu Mavgli, ki ga po smrti njegovih staršev posvoji trop volkov, je očitno nekaj brezčasnega; ob njej so odraščale številne generacije otrok. Nova različica se ponaša s priznanim in zanesljivim režiserjem ter prvovrstno igralsko zasedbo, a je pred izidom kljub vsemu porajala precejšnje dvome: vse, prav vse v njej je bilo namreč ustvarjeno s pomočjo računalniške animacije. Končni izdelek bi moral utišati tudi največje dvomljivce – težko je predvideti, kako bomo na film gledali čez 20 let, toda danes izgleda imenitno. Le zelo redki, tako rekoč zanemarljivi spodrsljaji nas opomnijo, da pred seboj nimamo resnične indijske džungle in njenih prebivalcev.

 

Na trenutke lesena igra Neela Sethija v vlogi Mavglija je opravičljiva glede na dejstvo, da je moral ta dvanajstletnik v svoji prvi vlogi igrati povsem sam, povrh tega še v zaprtem prostoru. Glasovi, ki so jih prispevali ostali, so brez izjeme odlični – Bill Murray je lenoben medved Balu, Ben Kingsley je strog, a ljubeč panter Bagira, Idris Elba pa brezobziren in zloben tiger Šir Kan. Posebno omembo si vsekakor zasluži še Christopher Walken kot opičji kralj Louie, ki prispeva lastno pevsko točko (»I Wan’na Be Like You«). Občasnim glasbenim vložkom se pridružujejo akcijski – ni jih veliko, a naredijo močan vtis.

 

Knjiga o džungli še zdaleč ni namenjena izključno otrokom. Brezhibno združi številne elemente ter poznavalsko preklaplja med dramo, komedijo, muzikalom in akcijskim filmom, zato v njej brez težav uživajo vse generacije. Zabavi noče in noče biti konca, o čemer po približno stotih minutah pričajo celo zaključni napisi, ki so vse prej kot suhoparni.

 

Naslednja Knjiga o džungli bo prispela že leta 2018: režiral jo bo Andy Serkis, kralj motion captura, ki ima pri svojem prvem režijskem projektu kljub nadarjenosti in sodelovanju s spoštovanja vredno zasedbo pred seboj težko nalogo – letošnja adaptacija Kiplingove zgodbe je preprosto tako prepričljiva.

 

Napovednik za film:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=C4qgAaxB_pc[/embedyt]