12. marec, 2017 / Film/TV

Kino Ekran #7: Vroči Mike, @Slovenska kinoteka, 23. 2. 2017

Žiga
Fabjan

HIS F(X)
urednistvo@koridor-ku.si

V sedmi ediciji dogodka Kino Ekran, ki ga v sodelovanju s Slovensko kinoteko prireja revija Ekran, smo si lahko ogledali film ameriškega režiserja Stevena Soderbergha, Vroči Mike (Magic Mike, 2012). Gre za Soderberghov najuspešnejši film, odštevši trilogijo Oceanovih 13, ki je, vsaj po zaslužku, razred zase. O filmu sta po projekciji razmišljala Ekranova sodelavca Ana Šturm in Nace Zavrl. Steven Soderbergh je eno najpomembnejših imen ameriškega neodvisnega filma, ki se je proslavil leta 1989, ko je kot komaj 26-letni fant  s svojim prvencem Seks, laži in videotrakovi doživel neverjeten komercialni uspeh. Film mu je prislužil Zlato palmo v Cannesu, kot scenarist pa je bil nominiran tudi za oskarja. Za veliki kipec se je kasneje potegoval še dvakrat: za filma Erin Brokovich (2001) in The Traffic (2001); za slednjega je oskarja tudi prejel.

 

 

Soderbergh je znan po nenehnem prehajanju med nizko proračunskim neodvisnim filmom (Kafka 1993, Schizopolis 1996, Bubble 2005 itd.) in holivudskim filmom (Ocean’s Eleven 2001, Solaris 2002, Contagion 2010 itd.). Vroči Mike je v tem pogledu poseben film. Posnet je bil za pičlih 7 milijonov dolarjev; na testnih projekcijah mu ni kazalo najboljše in napovedovali so, da bo v prvem vikendu zaslužil okoli 19 milijonov. Zaslužil jih je 38. Končni izkupiček je bil zavidlivjih 167 milijonov dolarjev. Kasneje je o tej napačni oceni Soderbergh dejal: »Seveda je fino, ko gre presenečenje v tako smer, ampak težko sediš tam, ne da bi se vprašal, kako smo lahko za toliko zgrešili?« Razgaljena telesa Channinga Tatuma (Mike Lane), katerega plesni talent smo dekleta občudovala že v filmu Zapleši z menoj (Step up, 2006), vedno navdušujočega Matthewa McConaugheya (Dallas) in britanskega mladeniča Alexa Pettyfera (Adam) v spektakularnih plesnih (striptiz) nastopih ter ljubezenska zgodba s srečnim koncem. Film je kot naročen za vse »ladies nights« tega sveta. Res, kako jim je uspelo tako zgrešiti!?

 

MC

 

Film je navdihnjen z najstniškimi izkušnjami naslovnega igralca Channinga Tatuma, ki se je kot floridski slačifant prebil v Hollywood. Vroči Mike oziroma v vsakdanjem življenju Mike Lane je preprost delavec, ki sanja, da bo nekoč izdeloval svoje pohištvo. A pot do izpolnitve ameriškega sna je dolga, saj mora sprva dovolj zaslužiti, da bi mu banka odobrila kredit. Zato opravlja več služb hkrati, med drugim je tudi striptizer. V delo vpelje tudi mlajšega Adama, ki ga spozna na enem od svojih dnevnih delovnih krajev – gradbišču. Po mnenju Ane Šturm gre za film o delu in denarju, kot smo ju začeli dojemati po zlomu finančnih trgov, ko smo se znašli v svetu brez perspektive, brez prihodnosti, brez upanja. V svetu, ko se raje predajamo užitku in zabavi, kot da bi se soočili s trdo realnostjo. Denar je v filmu venomer v ospredju; o njem se ves čas pogovarjajo; dolarske bankovce pohotne obiskovalke kluba Xquisite zatikajo striptizerjem za tangice; denar preštevajo plesalci. Film nam poskuša pokazati, kako nas denar in delo definirata – kot striptizer glavni junak ne uspe dobiti priznanja v družbi, ne od bančnikov, ki mu nočejo odobriti kredita, kot tudi ne od deklet, ki nanj gledajo le kot na objekt poželenja (Joanna) ali ga ne jemlejo resno (Brooke).

 

Magic-Mike

 

Zanimivo je, kako se v filmu obrnejo spolne vloge, o čemer se je veliko razmišljalo v pogovoru, ki je sledil projekciji. Objekt pozornosti ni ženska, ampak moško izklesano telo – moški postanejo spolni objekti. Nace Zavrl si zastavi vprašanje, ali je morda Vroči Mike paradoksalni produkt: feministični film brez žensk v glavnih vlogah? Ženska opravila »kraljem Tampe« niso v posmeh, kot jih tudi ni strah homoerotike. Film zamaje ustaljeno heteroseksualno matrico.

 

matthew-mcconaughey-and-gabriel-iglesias-in-magic-mike-2012-large-picture

 

Vroči Mike se začne kot izjemno duhovit, žgečkljiv, zabaven film, ki postopoma postaja vedno mračnejši, bolj pesimističen. Glavni lik predstavlja ideal »self-made« človeka, ki neomajno verjame v ameriške sanje in zanje trdo dela. Ko spozna sicer dobro situirano, a venomer nezadovoljno Adamovo sestro Brooke (Cody Horn), se začenja spraševati o smislu svojega dela in svojega truda. Na vse mračnejše vzdušje pa vpliva tudi razvoj infantilnega Adama, za katerega se zdi, da ne bo nikoli odrasel. Kot v svoji recenziji zapiše Marcel Štefančič jr., je Vroči Mike prav zares »moralka o neuspehu ameriškega sna« (Mladina, 6. 7. 2012).

 

MAGICMIKE-jumbo

                              
Vroči Mike