31. december, 2017 / Film/TV

Broadchurch (3. sezona)

Žiga
Fabjan

HIS F(X)
urednistvo@koridor-ku.si

Serija Broadchurch se z zaključkom tretje sezone poslavlja z naših ekranov, saj je bila vedno mišljena kot trilogija. Med dogajanjem v drugi sezoni in začetkom tretje so minila tri leta. V tem času so prebivalci malega mesteca Broadchurch tako ali drugače skušali nadaljevati življenje po umoru malega Daniela in posledičnega sojenja morilcu. Nekaterim je to uspelo, kot na primer Danielovi mami Beth (Jodie Whittaker), drugi pa se še soočajo s hudimi težavami, kot na primer Danielov oče Mark (Andrew Buchan). Njuna poroka je propadla, a prav ona dva poskrbita za enega najbolj čustvenih prizorov cele trilogije, ki nam ga pokaže prav tretja sezona: ob vroči čokoladi sredi noči si izpovesta težave, hkrati pa drug drugemu potrdita, da je njune poroke konec.

 

Čeprav je družina Lattimer še zmeraj v ospredju, je tokrat glavni zločin drugje: glavna lika, policista Alec Hardy (David Tennant) in Ellie Miller (Olivia Colman) rešujeta primer posilstva Trish (Julie Hesmondhalgh). Trish je bila posiljena na rojstnodnevni zabavi svoje najboljše prijateljice. Spet se začne whoddunnit lov, ki s svojimi zapleti in razkritji spominja na prvo sezono.

 

Broadchurch - Series III

 

Tretja sezona pušča občutek, da je ustvarjalec Chris Chibnall dojel napake, ki jih je naredil z drugo sezono in se jim je uspešno izognil. Sezona je po kvaliteti zelo blizu prvi, tako na ravni same zgodbe in njenih zapletov, kot tudi na ravni režije in igre vseh igralk in igralcev. Res je težko izpostaviti enega igralca, eno igralko ali nekaj njih, saj vsi poskrbijo za odlično izpeljane vloge in vsakemu je dana priložnost, da se izkaže. Celo Carolyn Pickles, ki v seriji igra novinarko Maggie in je bila do sedaj večinoma v ozadju, dobi svojih nekaj minut pod žarometom, ko skuša braniti svoj časopis pred korporativnimi lovkami, ki hočejo časopis Broadchurch Echo spremeniti v časopis z mačkami na naslovni strani. Večina likov dobi tudi zaključke svojih zgodb. Za nekatere je ta zaključek pozitiven, za druge manj ali pa sploh ne. Pri Maggie, ki s svojo željo odpreti Youtube vlog deluje že rahlo za časom, se izkaže, da ta sprememba v njenem življenju ne bo preveč pozitivna.

 

Mogoče si izpostavitev najbolj zasluži Julie Hesmondhalgh, ki je dobila težko vlogo odigrati Trish. Izziv ni samo v tem, da gre za nov lik,  ki se mora kosati z vsemi že dobro znanimi, ampak tudi zaradi zelo čustvenih in napornih trenutkov, s katerimi se Hesmondhalgh odlično spopade. Eden takih prizorov je Trishina prijava posilstva, kjer mora skozi postopek zdravniških pregledov. Tu Julie Hesmondhalgh uspe prikazati težavnost takih trenutkov, ko mora njen lik najti moč, ko je najmanj premore.

 

Broadchurch2

 

Seveda ne moremo mimo glavnih likov, Aleca Hardyja in Ellie Miller. V prvi sezoni sta se lika slabo razumela in vse je kazalo, da bo partnerstvo le začasno. A sčasoma, predvsem v tistih treh letih, ki jih gledalci nismo videli, se je le-to očitno razvilo in tretja sezona postreže z usklajenim timom, ki je na trenutke že celo zabaven. Z zaključkom serije smo tako izgubili odličen igralski par z zelo dobro kemijo.

 

Občutek ostaja, da bi serija Broadchurch imela še marsikaj povedati. Pravi užitek bi bil ponovno gledati Aleca Hardyja in Ellie Miller v akciji z novimi zločini. A serija se zaključi tam, kjer bi se morale zaključiti vse: odprte zgodbe so dobile svoje zaključke in vsi liki so se razvili oziroma se tako ali drugače spremenili. Tudi tokrat je whoddunnit po vseh zapletih in presenečenjih zaključen, tako da nam ne preostane drugega, kot da se poslovimo od likov in njihovih zgodb tam, kjer se je vse začelo: na pomolu mesteca Broadchurch, s slavno skalno steno v ozadju.

 

Napovednik za 3. sezono:

[embedyt] https://youtu.be/F-xeuOy6Mk8[/embedyt]

Broadchurch