27. 1. 2017 / Film/TV

7 serijskih novosti prve polovice leta 2017

V novo leto smo vstopili s težko pričakovano 4. sezono serije Sherlock, tik pred tem pa smo z božičnimi specialkami dobili vpogled v novo sezono serij Doctor Who in Sense8. Leto, ki se je komaj začelo, bo poskrbelo še za veliko število težko pričakovanih novih sezon: že med februarjem in marcem prihaja na male ekrane zadnja sezona serije Broadchurch, 30. maja pa nova sezona serije Hiša iz kart. Po dolgih letih se 21. maja vrača nova sezona Twin Peaks, poleti nas seveda čaka predzadnja sezona Igre prestolov.

 

A ker izbire ni nikoli preveč, leto 2017 prinaša cel kup novih serij. Že drugo leto zapored največ novosti pripravlja spletna platforma Netflix, ki je v nekaj letih prevzela vodilno vlogo pri ustvarjanju kvalitetne TV-vsebine. Zanimivo pa je, da je večina prihajajočih novih serij, tako na Netflixu kot pri drugih kanalih, priredba znanih knjig, stripov ali filmov. Torej tudi pri serijah raste trend, ki ga že precej let vidimo v filmski industriji. Sam trend seveda ni problematičen, če nova zgodba doprinese celotni zgodbi kaj novega oz. odpre nove zorne kote. A v praksi ni bilo vedno tako.

 

Spodaj predstavljam svoj izbor najobetavnejših novih serij prve polovice leta 2017. Razvrščene so glede na datum premiere.

 

Taboo (ustv. Steven Knight, Tom Hardy, Edward “Chips” Hardy; BBC One, FX),  premiera: 7. januarja (BBC One)

 

Taboo je nova BBC serija, ki sta jo ustvarila Tom Hardy in njegov oče Edward. To je zgodba Jamesa Delaneya (Tom Hardy), ki se ob očetovi smrti leta 1814 vrne v London. Tu se začne njegovo maščevanje proti družbi East India Company. Kmalu se izkaže, da James obvlada tudi črno magijo … Premierna epizoda je predstavila zanimivo zasnovan scenarij in odlične igralce, ki so publiki že poznani iz drugih serij ali filmov: poleg Hardyja imajo glavne vloge še Jonathan Pryce (High Sparrow v seriji Igra prestolov), Oona Chaplin (Talisa Stark v Igri prestolov), Michael Kelly (Hiša iz kart) ter David Hayman (Deček v črtasti pižami).

 

taboo-trailer

 

Zaporedje nesrečnih dogodkov (A Series Of Unfortunate Events, ustv. Mark Hudis; Netflix)

premiera: 13. januarja

 

Gre za serijsko adaptacijo slavnih knjig Zaporedje nesrečnih prigod Lemonyja Snicketa. Tri sirote so se prisiljene preseliti k zlobnemu stricu, grofu Olafu, ki ga bo v seriji igral Neil Patrick Harris. Skozi zgodbo sirote odkrijejo obstoj tajne družbe, začnejo odkrivati vedno več skrivnosti in počasi sestavljajo pravo zgodbo, kdo sta njihova starša v resnici bila. Knjigo in posledično serijo bi lahko označili za gotsko satiro, ima pa tudi prvine absurda in črne komedije. Vsi kritiki, ki so imeli možnost serijo videti predčasno, se strinjajo, da gre za odlično adaptacijo knjig, če to res drži, lahko oceni vsak zase, saj je serija že dostopna na Netflixu.

 

a-series-of-unfortunate-events-netflix

 

Big Little Lies (ustv. David E. Kelley; HBO)

premiera: 19. februarja

 

David E. Kelley je stari znanec večine ameriških televizijskih hiš, saj je že ustvarjal za ABC, CBS, Fox in NBC. Svoje znanje je sedaj preselil na HBO, kjer bo pripravil serijsko adaptacijo knjige Big Little Lies avstralske avtorice Liane Moriarty. Tri mame, Jane, Madeline in Celeste, živijo v istem malem mestecu. Njihovo življenje na videz deluje popolno, a že po napovedniku sodeč lahko pričakujemo, da to ne bo le črna komedija, ampak že skoraj prava drama, v kateri se bodo odpirale stare rane in razkrivale pozabljene skrivnosti. Poleg Kelleya so zraven še druga velika imena: igralki Nicole Kidman in Reese Witherspoon, režija pa je prepuščena Jeanu-Marcu Valléeju (Klub zdravja Dallas).

 

1476915309_BLL-BANNER

 

Iron Fist (ustv. Scott Buck; Netflix)

premiera: 17. marca

 

Edina dobra plat tega, da je kraljica Cersei v seriji Igra prestolov eksplozivno poklala večino glavnih likov, je, da se lahko igralci, ki so te like upodabljali, posvetijo novim vlogam. Če smo pri seriji Taboo že omenili Jonathana Pryceja, je Iron Fist serija, kjer ima glavno vlogo Finn Jones, ki je v Igri prestolov igral Lorasa Tyrella. Iron Fist je serija, ki bo dopolnila predstavitev superjunakov skupine The Defenders. O sami zgodbi ni znanega še nič, razen tega, da bomo seveda videli »nastanek« superjunaka in da bo veliki negativec enako kot v stripih Harold Meachum (David Wenham). Pričakujemo lahko tudi za te serije klasične bitke, tokrat z dodatkom kung-fu akcije in budistično meditacijo, saj je Danny Rand, oseba, ki se skriva pod masko Iron Fista, bogat Newyorčan, vešč borilnih veščin in hkrati budistični menih. Kako pa je Danny Radn postal Iron Fist, pa prepustimo seriji, ki prihaja že marca.

 

Marvel's Iron Fist

 

Deklina zgodba (The Handmaid’s Tale, ustv. Bruce Miller; Hulu)

premiera: 26. aprila

 

Podlaga za serijo je istoimenski distopični roman kanadske avtorice Margaret Atwood. V bližnji prihodnosti ZDA postanejo totalitarna teokracija, kjer namesto ustave vladajo zakoni Stare zaveze Biblije. V knjigi ima glavno vlogo Offred, ena od žensk, ki skrbi za človeško reprodukcijo in ima nalogo, da zanosi z glavnim oficirjem, da bo lahko nadaljeval rod, igrala jo bo Elisabeth Moss (Kraljica Zemlje). Razen tega o sami seriji vemo zelo malo. Ima dobre pogoje za odlična scenarij in igro, poleg tega pa prihaja tudi v trenutku, ko se v svetu spet postavljajo vprašanja, povezana z ženskami, ki so se še malo nazaj zdela končno za nami.

 

The-Handmaids-Tale-Elisabeth-Moss-Photos

 

Ameriški bogovi (American Gods, ustv. Bryan Fuller, Michael Green; Starz)

premiera: (?) aprila

 

Ameriški bogovi bo serijska adaptacija istoimenske knjige Neila Gaimana (Nikolikje, Zvezdni prah, Dobra znamenja). Shadow (Ricky Whittle) je po izpustitvi iz zapora po spletu okoliščin prisiljen sprejeti ponudbo skrivnostnega delodajalca, ki se imenuje Wednesday (Ian McShane). Shadow se kmalu znajde sredi bitke med dvema poloma, saj Wednesday ni to, kar se zdi. V zgodbo je vključena precejšnja doza mitologij in verovanj – od skandinavske, slovanske, egipčanske in ameriške, a tudi novejša »mitologija« tehnike in medijev. Sama serija je imela kar precej težav pri nastanku, saj jo je najprej razvijal HBO, a je potem pristala na kanalu Starz. Prva sezona naj bi se po besedah ustvarjalca Bryana Fullerja osredotočala predvsem na prvo tretjino knjige.

 

t-bilquis-starz-vf

 

The Defenders (ustv. Douglas Petrie; Netflix)

premiera: poleti

 

V krogih ljubiteljev Marvel superjunakov je to dogodek leta. The Defenders je miniserija, v kateri bodo svoje moči združili vsi štirje superjunaki, ki smo jih že spoznali v Netflix serijah: Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage in Iron Fist. Vračajo se tudi vsi pomembnejši stranski liki: Elektra, Misty Knight, Karen Page, Foggy Nelson, Stick, Trish Walker in Claire Temple. Glavno negativko Alexandro, o kateri ne vemo še ničesar, bo igrala Sigourney Weaver. Marvel je uradno izjavil, da je lik nov, torej brez stripovske zgodovine. Na spletu se vedno bolj pogosto pojavlja ime Mephisto, saj vse sledi vodijo prav v tisto smer. Konec koncev, kdo bi lahko imel največjo moč v Hell’s Kitchenu, če ne prav hudič? Če so to le mokre sanje ljubiteljic in ljubiteljev Marvel superjunakov in superjunakinj, pa bomo videli v poletnih dneh, ko naj bi serija izšla.

 

The Defenders, Mike Colter as Luke Cage, Charlie Cox as Daredevil, Krysten Ritter as Jessica Jones, and Finn Jones as Iron Fist, photographed for Entertainment Weekly on December 10th, 2016, by Finlay Mackay in Brooklyn, New York. Costume Designer: Stephanie Maslansky, Wardrobe Supervisor: Pahelle Latino, Makeup Head: Sarit Klein, Key Makeup Artist: Kaela Dobson, Hair Department Head: Pamela May, FX Makeup: Brian Spears, Prop Stylist: Charlot Malmlof