11. 1. 2017 / Film/TV

5 najobetavnejših novih serij leta 2016

Leto 2016 je bilo za serije verjetno najplodnejše leto doslej. Bilo je ključno za razmah raznih spletnih platform za ogled serij in filmov, tako da težko govorimo le še o TV-serijah. Pri nas je sicer trenutno na voljo le Netflix, omeniti je treba še Amazon Video in Hulu, ki skupaj z Netflixom poskrbita za največje število originalnih vsebin. Če se osredotočimo na nove serije, je predvsem Netflix poskrbel za največje število zanimivih novosti. Res je tudi, da je večina »klasičnih« kanalov poskrbela za kvalitetne nove sezone starih serij (Igra prestolov, Podpredsednica, Mr. Robot itd.), a žal je bila večina novih poskusov teh kanalov precej slabih (recimo Victoria, Vinyl, Outcast in Dosjeji X). Spodaj predstavljam svoj izbor najobetavnejših serij preteklega leta. O »najobetavnejših« govorim zato, ker po prvi sezoni serijo težko označimo za najboljšo. Prva serija na seznamu je, po mojem mnenju, najboljša novost leta, ostale pa so zapisane v naključnem vrstnem redu.

 

Westworld (ustv. Lisa Joy, Jonathan Nolan; HBO), druga sezona je potrjena za leto 2018.

Westworld je serijska adaptacija filma Westworld iz leta 1973. Govori o zabaviščnem parku, kjer imajo glavno vlogo roboti, s katerimi lahko gostje počnejo, kar se jim zljubi. Zgodba se začne v trenutku, ko nekateri roboti, ki so fizično identični človeku in imajo zelo razvito umetno inteligenco, začenjajo razvijati lasten spomin. Prva sezona postavlja temelje za to, kar bi lahko po količini dogajanja, kvaliteti zgodbe in velikih igralskih imenih postalo naslednji hit po zaključku serije Igra prestolov. Že sama prva sezona je po dogajanju zelo kompleksna, saj nam nekatere stvari postanejo jasne šele v zadnji epizodi, na primer, kdo je v resnici moški v črnem (Ed Harris). Med vsemi igralci in igralkami seveda blesti Anthony Hopkins kot vodja parka Dr. Ford, ki skozi sezono očara s filozofskimi monologi.

 

logo5-1

 

Stranger Things (ustv. Matt Duffer, Ross Duffer; Netflix), druga sezona je potrjena za leto 2017.

Stranger Things je popolna serija za poletne dni, saj je čisto klasična mešanica znanstvene fantastike in krimiča: dvanajstletni Will izgine v neznano in samo njegova mama (Winona Ryder) verjame, da ni umrl. Takoj po tem se začnejo dogajati nenavadne stvari in skoraj istočasno se pojavi skrivnostna enajstletna punčka Eleven (Millie Bobby Brown), ki jo Willovi prijatelji takoj sprejmejo medse. Sama zgodba je med drugim poklon knjigam Stephena Kinga in filmom Stevena Spielberga, lahko bi kar rekli, da je poklon osemdesetim letom, saj igra na nostalgično noto. Zgodba morda res ni nič posebnega, a ima pravo dozo znanstvene fantastike in dobro okarakterizirane like, s katerimi se lahko poistovetimo.

 

73-stranger-things

 

Mladi papež (The Young Pope, ustv. Paolo Sorrentino; HBO), druga sezona je potrjena.

Mladi papež je bolj umetniška, simbolike polna serija, kar se ne zdi nič čudnega, saj je njen ustvarjalec in režiser Paolo Sorrentino (Neskončna lepota, Mladost). Lenny Belardo (Jude Law) je prvi ameriški papež in hkrati najmlajši papež doslej. Javnost preseneti s svojo ekstremno konservativno miselnostjo in željo, da bi skrival svoj obraz pred javnostjo. Kot je že v režiserjevi navadi, serija meša visoko umetniške in simbolične trenutke z vložki iz pop kulture, tako da v nekaterih trenutkih vidimo papeža, ki se v sanjah skuša rešiti izpod kupa otrok na glavnem trgu v Benetkah, v drugi pa, kako kadi v popolni papeški opravi s sončnimi očali Ray-Ban na glavi. Šibka točka prve sezone je zgodba, saj je celoten potek dogajanja osredotočen zgolj na to, da se papež razvije in posledično se v nekaterih trenutkih zgodi premalo. Razvojni lok lika pa je odličen in tako mojstrsko napisan kot zaigran.

 

mas_the_young_pope_s01-ingested

 

Fleabag (ustv. Phoebe Waller-Bridge; BBC Three, Amazon), druga sezona še ni potrjena.

Letos se je pojavilo nekaj novih komedij, kjer ima glavno vlogo ženska, med vsemi je najbolj hvaljena HBO serija Insecure. A Fleabag, ki ima sicer podoben format in glavno idejo kot Insecure, prinaša boljšo karakterizacijo likov, humornejše vložke in je tudi bolj provokativna, poleg tega pa redno razbija četrto steno, saj se Fleabag pogovarja kar z gledalcem. Fleabag je mlado dekle srednjega razreda v Londonu, ki skuša ponovno zaživeti po tem, ko se je razšla s fantom in ji je umrla najboljša prijateljica. Seveda ne manjka niti zlobna mačeha (Olivia Colman). Prav slednja poskrbi za svoj najbolj dodelan in zabaven komedijski lik doslej in je, poleg glavne igralke in ustvarjalke serije Phoebe Waller-Bridge, najboljša točka celotne serije.

 

dz8yjuirvgc-market_maxres

 

The OA (ustv. Zal Batmanglij, Brit Marling; Netflix), druga sezona še ni potrjena.

The OA je najmlajša serija s seznama, saj se je na Netflixu pojavila proti koncu decembra. To je zgodba o Prairie Johnson (Brit Marling), ki se po sedmih letih izginotja vrne. Pred izginotjem je bila slepa, ob vrnitvi pa vidi. Izvemo, da je večkrat doživela bližnje srečanje s smrtjo in skupini ljudi skozi sezono razlaga svojo zgodbo. Pogoji za nov znanstveno-fantastični hit so bili izpolnjeni, a žal je sam razvoj zgodbe na trenutke preveč zmeden oziroma pove premalo. To je najbolj vidno predvsem pri zadnji epizodi, ki pusti občutek, da je prehitro izpeljana. Vseeno je The OA obetavna – v drugi sezoni bi se znala razviti v nepričakovano smer, saj se po ogledu prve sezone zdi, da smo videli šele uvod v dejansko zgodbo.

 

similar-to-the-oa

                         
161212-westworld-news